| | | |

Лицемери! ПП и ДБ казват „Искаме да имаме правителство и сме готови да предложим такова с втория мандат“, но не казват как всъщност това правителство ще бъде създадено

При всяко положение изборите са най-лошият вариант за държавата. Ние всячески е опитваме да покажем, че имаме желание да съставим правителство. Разбира се и вариант с правителство на малцинството е възможен.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Ненков, депутат от ГЕРБ-СДС.

снимка Архив

Каквото и да бъде правителството, ако такова се създаде, то трябва да бъде на базата на някакви програми и точки, които трябва да изпълни, независимо от периода, за който бъде съставено.

Тъй като е очевидно, че в този парламент няма да може да бъде съставено правителство, зад което да има такова парламентарно мнозинство, което да му гарантира по-дълъг живот от, да кажем, местните избори.

“Трябва да бъде нестандартен изходът от тази нестандартна ситуация.

Толкова се нажежиха отношенията между партиите, че очевидно ще бъде трудно съставянето на нормално правителство и нестандартното е това да се направи такова на базата на някаква програма.

Имената на хората, които да застанат начело на тази държава ще дойдат в последствие”, коментира Ненков.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че за него е “малко лицемерно отношението, особено на ПП и ДБ, тъй като те казват

„Искаме да имаме правителство и сме готови да предложим такова с втория мандат“, но не казват как всъщност това правителство ще бъде създадено.

Естествено ще се опитаме и с тях, ако трябва отново да говорим. Логиката беше, поне допреди няколко седмици, че ГЕРБ, ПП, ДБ са партии, които имат някакви общи виждания. Идеята беше върху тези общи виждания да се стъпи и да се създаде едно бъдещо правителство”.

Ето какво каза още Ненков:

“Отстрани погледнато категорично изглежда, че ПП иска да отиде на избори, а ДБ може би имат някакъв комплекс, създаден от ПП и не искат по никакъв начин да се разграничат и затова си затварят очите за много неща, които все повече излизат, за това, което е правило правителството на Кирил Петков.

Изборният кодекс не може да бъде причина за това дали да има или няма правителство. Той е належащ от нашата гледна точка, тъй като ние сме обещали на нашите избиратели да въведем възможността да се гласува и с хартия.

Има и други партии, които са поели своя ангажимент към своите избиратели и се образува мнозинство.

ПП и ДБ искат да се гласува и да минем по техния дневен ред, само че не искат малко да запретнат ръкави и да видим дали можем да направим правителство.

Те искат само на хляба мекото – да се гласуват само техните виждания как да върви държавата, но по никакъв начин не искат да носят отговорност.

Нашите избиратели не харесват ПП и обратно, само че ние сме готови да седнем с тях и да видим дали можем да намерим някакво общо сечение в името на това да излезем от тази политическа криза, независимо, че ще ни донесе някакви негативи от гледна точка на електорат.

Разликата е, че те не искат да поемат този риск.

На този етап няма как да се случи правителство на ГЕРБ, подкрепено от ДПС.

Твърде елементарно искат ГЕРБ все едно да влезе в някакъв като капан, да се направи някаква безпринципна коалиция с ДПС, с БСП, за да могат те после да кажат колко сме в бяло.

Трудно бихме могли да направим подобно нещо. Още повече, че имаме решение на конгреса, с което сме казали, че с БСП категорично няма да правим правителство.

ДБ бяха тези, които правиха правителство с БСП, много бързо ги забравят тези малки подробности.

А с ДПС и ГЕРБ дори и математически не се случват нещата.

Ако не се състави правителство с първия мандат, единствената възможност е с третия. Партиите, които биха могли да получат този мандат са ДБ и „Български възход“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts