| | | | |

Пуделът на Корнелия: На Радев трябва да му се търси персонална отговорност, той …..

В междинния доклад на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е отделено специално внимание отделено на служебното правителство.

В текста дословно е написано:

„Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство“. Преведно от дипломатически език – те са взели страна в предизборната кампания.

Това пише в свой пост във фейсбук Калоян Методиев, който бе началник на кабинета на министъра на икономиката в правителството “Петков” Корнелия Нинова.

Ето пълния пост на Методиев:

снимка Архив

Излезе междинният доклад на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за българските избори. Това е най-голямата регионална организация в света със седалище Виена.

Документът обхваща първата половина на предизборната кампания и е изготвен от екип от 24 международни наблюдатели от 16 държави. Специално внимание е отделено на служебното правителство.

В текста дословно е написано: „Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство“. Преведно от дипломатически език – те са взели страна в предизборната кампания.

Дадени са и конкретни примери за масовите уволнения и обвинения. Изрично е изведено, че служебният кабинет работи конкретно срещу БСП и по теми като газовите доставки срещу „Продължаваме промяната“ (стр. 10).

Откъдето и да се погледне това е констатация на влиятелна международна организация, която уличава Радев в нарушение на основни демократични принципи и оттам на българската Конституция.

Специално внимание е отделено на Министерство на икономиката като пример за изявления срещу държавни служители, свързани с БСП.

Изброени са редица смени на управленски кадри основно в МВР, Министерство на икономиката, Митници, енергетика, оръжеен комплекс и други (бележка 3). Тоест, чистката провеждана от служебното правителство вече е институционално потвърдена на международно ниво.

В началото на доклада е отбелязано, че едно от основните напрежения около сваленото правителство е темата за изпращането на оръжия за Украйна (стр.3).

Темата бе вдигната и преекспонирана персонално от Радев (изявления от 27 април до началото на май). Тогава той искаше отговори къде се изпраща българско оръжие, обвиняваше без доказателства правителство и министъра на икономиката, но странно „онемя“ и забрави за масираната си атака веднага след като състави служебното си правителство.

Това е поредното доказателство за участието в свалянето на редовно избрано и трудно съставено правителство от държавния глава. Доказателство за търсене и създаване на криза в държавата.

За да обобщим първата част на доклада – служебното правителство е участник и страна в предизборната надпревара. То „удря“ партиите от предходното правителство, с което ги поставя в неравностойна позиция за вота на 2 октомври.

За краткия си живот проведе кампания на очерняне на политически партии и лидери, направи масови уволнения.

Косвено доказва, че Радев е участвал в свалянето на правителството.

Очевидно във втората част на доклада ще намерят място още по-скандални уволнения като това на цялата Комисия за защита на потребителите (КЗП), държавни дружества и стотици други уволения от последните седмици.

С една дума ОССЕ потвърди, че служебният кабинет води политика на реваншизъм. Нарушението на Конституцията, демократичните принципи, плурализма и правата на стотици хора е факт.

Следващият въпрос е този за отговорността.

Докладът е още един силен аргумент за търсенето на персонална отговорност на държавния глава, на назначените от него министри и цялата им клика.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts