| | | |

Лорер нагъл и предозиран: България затъна заради ГЕРБ и ДПС, преговори с ГЕРБ само когато го няма Бойко Борисов

На тези избори „Продължаваме промяната“ порасна. Ние се превърнахме от изборна вълна в една установена политическа сила. Заедно с това до голяма степен започнахме да губим илюзиите си – че промяната може да стане бързо.

Това каза пред БНТ Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

Той сподели, че основните неща, които са питали избирателите на партията му, са

„Какво не се получи? Защо не можахте да ги смените?“. Отговорът на тези въпроси е, че битката ще бъде дълга, посочи той.

„Може би едно десетилетие напред“, добави Лорер.

„Основен извод, който аз бих си направил, е че нашата кампания трябваше да се фокусира още повече върху един от основните страхове на хората в момента, на който не обърнахме достатъчно внимание – инфлацията и ерозията на доходите у нас“, смята той.

По отношение на обвиненията, че ПП са виновни за инфлацията в страната, той заяви:

„Нашите опоненти биха могли да ни обвинят и за смъртта на английската кралица. Но това не са свързани явления“ и добави, че основната причина за инфлацията е войната в Украйна.

„Кабинетът „Радев“ изпълнява очевидно политика, която е различна от нашата. Отказаха 6 танкера с газ. Много ми е интересно идващата зима с какво ще ги компенсират“, коментира той.

„Когато президентът Радев застана заедно с българският народ и подкрепи протестите по-миналата година, той беше подкрепен от всички ни, защото виждахме, че той разбира от какво всички имаме нужда“, каза Лорер.

„За съжаление президентът Радев да гравитира около един курс, който е много повече на изток“, допълни той.

Попитан дали съжалява за това, че ПП не се е явила с общи листи с „Демократична България“ на изборите, той отговори:

„Ние направихме тогава най-доброто решение с информацията, с която разполагаме. Това, което виждахме тогава, предразполагаше тогава да се явим отделно, за да има българският избирател по-широк избор“.

„Време е ГЕРБ да възприемат своята политическа отговорност и да положат всички усилия да създадат кабинет“, изтъкна той.

По въпроса категорично ли ПП няма да разговарят с ГЕРБ и ДПС той заяви:

„Работата с тези две партии се възпрепятства по една много проста причина. В българското общество и двете са отъждествявани със затъването на България“.

„Никоя от тези две партии не е показала, че разбира ролята си за това фиаско на България“, смята Лорер.

„ГЕРБ без Бойко Борисов е едно добро начало на преговори. Ако ГЕРБ възприемат идеята, че им е необходимо ново ръководство, това ще е добро начало, за да разберем, че те осъзнават какво се е случило

По думите му, когато ГЕРБ покажат, че осъзнават вината си за случилото се през изминалите си години, ще е ясно, че там е започнал някакъв „катарзис“.

„Ако се стигне до втори мандат и колегите от ГЕРБ не успеят да съставят правителство, ние ще вземем този мандат и ще опитаме да направим правителство за България“, заяви Лорер.

Ключово в търсенето на партньори ще е програмата за управление. „Онези от тях, които се обединят около нея, ще могат да работят с нас“, каза той.

Попитан „По-скоро избори или по-скоро кабинет?“, той отговори: „По-скоро кабинет“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts