| | | | | |

Адвокат на Христо Грозев разкри има ли заплаха за живота му и може ли да бъде отвлечен

Вероятността Христо Грозев да бъде отвлечен е невъзможен. Не бих изключил никакви възможни варианти, но не го мисля, защото в останалите казуси не се е случвало.

Единственият подобен случай е от Казахстан. Посланието на всичко това е, че тези, които са вкарани в списъка – не са в безопасност.

Това каза Павел Чиков, основател на правозащитната неправителствена организация “Агора”. Тя е защитавала членове на групата „Пуси раят“, както и известният журналист Артемий Троицки.

Техен адвокат ще защитава и българския журналист, обявен за издирване в Русия – Христо Грозев.

“Никой няма да се опита да стигне до него извън Русия. Това е и задачата. И най-вероятно той ще остане в списъка с издирвани лица кой знае за колко дълго. Със съобщението – той не трябва да пътува до страната”, коментира Чиков.

“Няма официални съобщения за това какви са причините за наказателно преследване на Христо Грозев. Ние се опитваме да получим информация за това.

Почти всеки може да провери по име, фамилия и рождена дата в сайта на Министерството на вътрешните работи в Русия.

Там могат да разберат дали са, или не са, в списъка с издирваните лица. Но там няма информация за конкретното криминално престъпление.

Казва се само – Христо Грозев. Сложена е снимката му. Търси се от руските служби. И това е всичко”, обясни адвокатът.

“Миналата пролет “Белингкат” бяха обявени за чужд агент в Русия заедно с още няколко групи, които работят като разследващи журналисти и всички те наблюдават войната в Украйна”, каза още адвокатът.

От март до декември 2022 г. издирваните лица в списъка в Русия са 180. 19 от тях са журналисти и блогъри. Това е втората по големина професионална група след политическите активисти.

По думите му всеки, който е в списъка, но пътува до Русия, може да попадне в опасна ситуация.

“Те могат да бъдат арестувани и защо не екстрадирани. Говоря по-конкретно за бивши съветски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Това са страни, които могат да сътрудничат на Русия.

Службите в Русия се опитаха да използват “Интерпол”, за да ги намерят и заловят извън границите на Русия. Но “Интерпол” отказа да го направи заради правилото, че не може да се намесва в политически казуси”, обясни още адвокатът.


Според статистиката на “Агора” 6 журналисти от списъка са задържани, останалите все още се издирват.

Руското законодателство казва, че всеки, който е обвинен за разпространение на невярна информация – го грози затвор от 5 до 10 години.

“Руското правителство и Кремъл приема всички разследващи журналисти и екипи като свързани със западни държави. И най-вече с най-големият им враг – Съединените американски щати.

Заради това аз не мисля, че това е директно послание към България. Това по-скоро е послание, което цели да замлъкнат всички гласове.

Ние виждаме, че много от разследванията са публикувани в американски вестници като “Ню Йорк Таймс”.

Както и в интернет пространството. Руското правителство е много чувствително относно тази информация.

Така че това, което се случва с Грозев, е и послание към тях, че те могат да бъдат преследвани.

Могат да бъдат арестувани. Където и да ходят и където службите могат да стигнат до тях”, каза още Чиков.

Източник: Актуално

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts