| | | |

АнтиБорисов политолог призна: Борисов е единственият политик в България на висотата на случая. Това е положението!

Борисов е единственият политик в България на висотата на случая. Това е положението, заявява в интервю за “Дневник” политологът Деян Кюранов.

снимка Архив

Той коментира политическата ситуация у нас, създадена след заявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вторник, в което той призова лидерите да направят крачка назад и да търсят възможност за правителство.

Борисов напомни опита от Кръглата маса в началото на 90-те.

Кюранов е един от основателите на СДС и участник в Кръглата маса.

Той разказва в интервюто, че е участвал в контактната група, която се събирала вечер след публичните дискусии през деня в стремеж да изглади спорните моменти.

“Това не е някакво велико изобретение, това е най-простото нещо, което се прави, когато човек иска да свърши някаква работа с противната страна, а не само да я навиква”, посочва Кюранов.

Той обяснява и защо смята, че единствено Борисов от българските политици сега е на висотата на момента.

“За първи път водещ български политик обявява две неща: България е във война и, второ, тя е на едната страна, а не на двете едновременно”, подчертава Кюранов.

На забележката, че от всички изявления на партийни лидери през последните дни става ясно, че те нямат никакво намерение да преговарят с него, политологът отговаря:

“Защото са политически неопитни и недорасли за ситуацията, съжалявам.”

Борисов категорично казва, че ако той е трябвало да подписва писмо за скорошно членство на Украйна в НАТО, би го подписал.

“Нюхът на Борисов много пъти му е помагал да оцелява, да излъже успешно, да спечели някакви популистични точки.

В момента този нюх го кара да отиде на изключително голям риск. Защото огромната част от собствения му електорат ще бъде интуитивно против това, което Борисов говори. Всичко ще бъде:

То така, ама не можеше ли без това, бе! Ама хубаво си беше Радев ем така, ем така”, казва още Кюранов.

Кюранов реагира и на коментарите, че всъщност Борисов бяга от отговорност и се опитва да я стовари върху останалите партии.

Политологът заявява: “Когато сме във война, нещата стават други. Той не би могъл, както преди лъготеше Запада, а пък правеше далавери с Изтока.

След такова заявление той трябва да бъде последователен, защото и от двете страни са го чули и са запомнили.

И ако вземе да шикалкави, и ако вземе да лъже, Западът ще то санкционира, а освен това руснаците много повече вярват в думите и в тяхното пропагандно значение, отколкото който и да било друг,

и за тях тази декларация на Борисов, независимо от мотивацията й, е заемане на открита политическа позиция и те не биха му простили и не биха повярвали, ако той отиде и им каже:

Абе аз само така да ги метна тия, глупавите западняци, а всъщност аз съм ваш. Това в ситуация на война вече не може да стане.”

Съветът на Деян Кюранов е:

“Всички да си глътнат спомените и част от достойнството и в името на световния мир, не на българския добре разбран национален интерес, а на добре разбрания интерес на земята,

да седнат с Борисов, да се обединят около тази позиция на България – за Украйна и против Путин, и да мислят оттам нататък как да подредят всичко следващо.”

На забележката, че основният аргумент против е, че по тази начин ще се изгуби антикорупцията, политологът казва:

“Абсолютно се изгубва антикорупцията. Както знаем, във война дори да имаме относително некорумпирано общество, корупцията нараства космически.

Така е, трябва да се откажем от антикорупционната програма. Аз не обичам нито да крада, нито да лъжа и презирам крадци и лъжци, но казвам – трябва да забравим тази програма, защото животът на земята, заплашена от убийство от страна на Русия, е по-важна, отколкото кой колко е отраднал.

Гешефтарите, военните, биват съдени след войната.

Не е добре да стигнем дотам Борисов да ни обяснява какво е политика.

Съжалявам, че е той. Но той го прави и аз не мога като политолог това да не го видя.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts