| | | |

Путин със светкавична реакция след взрива на Кримския мост

Пожар и експлозия са възникнали на Кримския мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия.

Трафикът по съоръжението е преустановен. Властите готвят пускането на фериботна линия.

На публикувани с социалните мрежи снимки и видеа се вижда горящ влак, а също срутване на част от автомобилното платно на съоръжението.

Националният комитет за борба с тероризма (НАК) съобщи, че камион е бил взривен на Кримския мост.

Според НАК това се е случило в 06.07 сутринта на 8 октомври на автомобилната част на моста откъм Таманския полуостров.

Експлозията е довела до възпламеняване на седем цистерни с гориво от влакова композиция, пътувала в посока Кримския полуостров. Отбелязва се, че е имало частично срутване на два автомобилни участъка.

снимка Кадър

На Кримския мост се срутиха две пътни настилки в посока от Краснодар до Керч, съобщи ръководителят на Крим Сергей Аксенов.

Той уточни, че по визуална оценка автомобилната лента по обратното направление е непокътната. “Фериботният прелез е готов за пускане, той ще започне да работи от днес.

Ще ви информираме за графика по-късно. Сега на входа на моста се създават пунктове за храна и отопление за шофьорите”, каза ръководителят на Крим.

“По предварителни данни в един от участъците гори цистерна с гориво. Структурата на моста не е повредена. Все още е рано да се говори за причините и последствията.

Полагат се усилия за потушаване на пожара”, написа по-рано говорителят на местните власти Олег Крючков в канала си в Телеграм.

„Движението на транспортния преход през Керченския проток е временно спряно. На мястото работят пътни служби, Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация“, се казва в съобщение на Федералната пътна агенция на РФ.

Резервоар за гориво в опашката на товарен влак се запали на Кримския мост, локомотив с част от вагоните беше изтеглен, съобщиха от Кримските железници (КЖД).

“Локомотивът с част от вагоните е откаран на гара Керч. Извършва се аварийна работа. Причините за инцидента се установяват”, се казва в съобщението.

Кримският мост е повреден от “украински вандали”, но щетите са незначителни, каза Владимир Константинов, председател на парламента на Крим.

„Украинските вандали все пак успяха да се протегнат с окървавените си ръце до Кримския мост.

Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години управление не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното на Руския мост“, написа Константинов в телеграм-канала си.

Той е убеден, че щетите ще бъдат своевременно отстранени, тъй като “не са от сериозно естество”.

Мостът през Керченския пролив е в пламъци, част от него е рухнала в морето, съоръжението е затворено, а руснаците се опитват да организират феритобта връзка, която да замести моста.

Кадри с горящия Кримски мост се появиха скоро след експлозията около 6 часа сутринта.

По първоначални данни по шосейната му част се е взривила цистерна, а малко по-късно е избухнала и влакова композиция по железопътния мост. Съоръжението свързва руския град Таман с украинския Крим, анексиран от Русия.

“Крим, мостът, началото. Всичко незаконно ще бъде разрушено, всичко откраднато – върнато на Украйна. Всичко руско окупационно -изгонено” – написа в телеграм съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Към 9 сутринта в събота това е единственото, макар и неофициално изявление на официално лице на Киев за взривовете в Крим.

Окупационните власти в Крим обвиниха за пожара Украйна, а лидерът на местния окупационен парламент го обяви за “вандалски акт” на Киев.

Охранителна камера е запечатала предполагаемия момент с първия взрив. Той се случва в момент, в който през Кримския мост преминава камион-цистерна, в близост до него се вижда черен автомобил, а след това пламъци заемат целия екран.

В железопътния сектор на съоръжението епицентърът на взрива се намира над една от носещите колони.

Движението по съоръжението е изцяло спряно, но корабоплаването през Керческия пролив продължава. Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че няма щети по арките на моста.

“По предварителни данни в един от участъците гори цистерна с гориво. Арките за пропускане на плавателни съдове не са засегнати.

Все още е рано да се говори за причините и последствията. Полагат се усилия за потушаване на пожара”, написа говорителят на местните власти Олег Крючков в канала си в “Телеграм”.

„Специалните сили на Украйна честитиха по най-добрия начин по случай 70-ия му рожден ден. Имаше много фойерверки.

Кримският мост е скъсан, железопътният категорично разрушен, шосейният – приблизително по средата на дължината му. Блестяща операция на специалните сили.“

Това на писа в профила си в Тутиър известният полски военен експерт Ярослав Волски, политолог, изучава отблизо процесите в Русия и постсъветското пространство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts