| | | | |

Дишева и Гешев се хванаха за гушите. СГП го призова заради тежко обвинение

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние.

От думите му стана ясно, че проверката е във връзка с негови изявления от този понеделник.

“Вие записал ли сте 150 разговора с политици и магистрати и то без съгласието им?“, запита съдия Дишева от ВСС по време на пленума на органа.

„Питам, защото сме сезирани с това твърдение на г-н Сарафов. Ако вие заявите вашата позиция относно това, ще сме по-наясно“, добави тя.

„При ясна процедура ще изложа своето мнение по поставения от вас въпрос. Аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Мога да го докажа. Ще го направя при съответни процедури“, каза той.

„Моята работа, като главен прокурор, е да се защитават законите. Това съм правил и не съм нарушавал призванието си“, уточни той,

„Т.е. не получавам отговор. При липсата на този отговор, а и от друга страна, изявлението, обективирано от Сарафов, че той е чул твърдение, че Гешев е направил 150 подобни записа, у мен остава впечатлението, че това е вярно“, каза Дишева.

Тя предложи да се насрочи заседание на пленума, на което да бъде направено изслушване на всички лица, включително на г-н Гешев.

„Всички сме наясно, че подобно поведение, ако бъде доказано, представлява основание, което може да бъде отведено по чл. 175.

Имаме вече опит с произнасянето по две предложения едновременно в рамките на една процедура, тази възможност стои отворена. Моля да не се прави опит за ограничаване на говоренето по тези въпроси“, каза тя.

„Искам да успокоя г-жа Дишева, че няма следствена тайна, защото няма образувани досъдебни производства,

Аз не се притеснявам да й кажа това, което ще кажа на компетентните органи. Вие задавате въпроси по същество. Това не е коректно“, отвърна й Гешев.

„Няма да покрия нищо, имам желание да заяви абсолютно всичко публично, пред цяла България“, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts