| | | |

Радев може да варира с продължителността на консултациите. Накрая може да даде на Корнелия Нинова третия мандат и тя да го разтегли

Сред 240 народни представители все трябва да има един консенсусен човек, който да е пръв сред равни. И в предишни парламенти, председателят не е бил всесилен.

Росен Желязков е разумен човек и не виждам защо да не бъде избран. Това е тест за интелигентност.

Законодателният процес не е свързан с фигурата на Народното събрание, а на постоянните комисии.

Според мен, президентът избърза с датата за свикване на парламента. Той имаше месец и трябваше да остави партиите да си говорят.

Това, че няма диалог, е обезпокоително, защото няма да се излъчи правителство. Народното събрание ще работи месец, месец и половина. Ако слушаме Корнелия Нинова, може и да е години.

Не може това нещо обаче да се приеме за нормално. В правото има юридическа симетрия.

Не може при първия и втория опит за сформиране на правителство да има проучвателен срок от 7 дни, а при третия да е 6-7 месеца.

За месец и половина може да се приеме закон за държавния бюджет, който да е антикризисен, тъй като имаме галопираща инфлация. Всичко е в ръцете на 240-те народни представители”.

снимка Архив

Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред BGonAIR.

“Политиката не е свързана с желания да се усвоят някакви средства от ЕС, а с държавното управление и решаването на кризи, които днес Господ е дал много.

Политиката не е математика. 2+2 невинаги при нея прави 4.

Ако съберете числеността на няколко групи, може да ги направите и до 160 депутати, но проблемът е, че не си говорят.

При нас по-скоро може да има експертно правителство, но ни трябва програма. Ако кабинетът не се справя, се сменя.

Няма да имаме безконтролно правителство, защото ще бъде контролирано от народните представители. Но най-вероятно отиваме на следващи избори.

Когато се действа ирационално, под въздействие на емоциите, няма как да се случи нещо. Има някои показатели, които предизвикват съмнения за това, дали сме суверенна държава.

Едно богато общество няма как да е разделено, но ние сме най-бедните в Европа. В България парламентаризмът винаги е бил много особен – отиваме все натам, откъдето хората се връщат.

В последните 30 г., с изключения, влизаме от криза в криза. Третият мандат е особен. Възможно е ГЕРБ да го подкрепи, но възможността е много ниска, защото първите две партии не искат да си говорят.

“Български възход” как може като малка група да накара две партии да си говорят?

Президентът може да варира с продължителността на консултациите. Институцията му дава подобна възможност. Накрая може да даде на Корнелия Нинова и тя да го разтегли”, каза още проф. Киров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts