| | | |

КОШМАР! Сметките за ток ще ударят 800 лева заради закон на Кирил Петков

Ако законът, залегнал в Плана за възстановяване по отношение на потребителите на електроенергия, влезе в сила, това означава, че сметките ни за ток ще достигнат до 800 лв. през зимата.

Това заяви за Епицентър.бг юристът Даниел Божилов, член на Българския съюз за директна демокрация .

снимка Архив

Това е един от 22-те закона, за които често се говори, че 49-ият парламент трябва да приеме.

Адвокат Божилов направи тези изчисления въз основа на своята сметка на ток, която според изчисленията му от 250 лева през най-студения месец на миналата зима ще достигне 800 лева през настоящия зимен период.

Той се позова и на думите на служебния премиер преди няколко дни, който каза на практика, че ще се ползва пазарната цена до нивото на защита и един киловат за домакинствата ще бъде 50 стотинки.

„Като се добавят таксите за пренос и ДДС, става 80 стотинки за киловат. Като приспаднете 200 киловат от сметка един мегават, когато се отоплявате през зимата, сметката ще стигне 800 лева“, изчисли адвокат Божилов.

Това, което е предложението от средата на тази година което тръгна от незаконния председател на КЕВР и започна да се говори за две тарифи на тока за бита, уточни Божилов.

„Тази теза беше развита в предложенията на правителството на Кирил Петков към ЕС. Самият Кирил Петков се похвали в личния си профил че той е инициаторът на тази идея и по принцип е негова,

въпреки че и Корнелия Нинова е лансира тази идея, като каза, че не може тези, които си отопляват басейните, да плащат евтин ток“, подчерта адвокат Божилов.

Това което се предлага ще доведе до това, че 90 на сто от хората ще плащат значително по-скъп ток.

„Тези 200 киловата, за които се говори, практически са един хладилник, три крушки, телевизор, ползване на пералнята един път в седмицата и претопляне на яденето вечер.

Всичко останало нагоре ще е по пазарната цена“, каза адвокат Божилов.

Само преди две седмици служебното правителство обяви, че ще предложи две тарифи на тока.

Като за потребление до 200 киловатчаса, цената на тока ще е по регулирани цени, а при надвишаване на този лимит, токът ще се плаща по пазарни цени.

Нагласите на “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и БСП е да се приеме това предложение според адвокат Божилов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts