| | | |

След избора на Рашидов за шеф на НС Кирил Петков изглежда като Живков на пленума на БКП през 89-а

След избора на Вежди Рашидов за председател на парламента Кирил Петков гледаше като Тодор Живков на пленума на БКП, който го свали от власт на 10 ноември 1989-та година.

Съпредседателите на “Промяната” не можаха да скрият изумлението си от случващото се в залата и факта, че не сработи деструктивната им схема.

Лидерите на “Промяната” Кирил Петков и Асен Василев се опитаха да спънат процедурата по избор на председател на НС.

След като 4 партии се обединиха зад кандидатурата на Вежди Рашидов и Корнелия Нинова изложи общата позиция на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, неочаквано със зачервено лице Петков поиска почивка.

Това стана само 5 минути, след като депутатите се върнаха от едночасова почивка, в която имаше Председателски съвет и на него именно бе постигнато мнозинство за името на Рашидов.

Предложението възмути партиите, които вече бяха постигнали съгласие и те шумно се противопоставиха. Тъй като парламентът още не се е конституирал, на практика няма обявени групи и решение за работа по правилник.

Наложи се Йордан Цонев да обясни, че не може да се иска почивка от името на групи, защото групи на практика още няма.

Асен Василев излезе на трибуната да обяснява, че 15 минути не са критични и продължи да настоява за почивка.

Залата обаче не прие думите му.

“Продължаваме промяната” иска почивка, за да убеди Демократична България да излъчи кандидат, да се опитат да привлекат отново БСП и да направят ново мнозинство, което да е тяхното, разкриха народни представители.

Ние бяхме уговаряни от ПП на последния председателски съвет да издигнем кандидатура, но тъй като това не се подкрепи от мнозинството, не го направихме, каза Христо Иванов.

“Искате да заклеймите новото мнозинство, това бон тон ли е. Постигнато е съгласие и изведнъж – почивка”, разгневи се Йордан Цонев. И предупреди: “Трябва да видите колко крехък е бон тонът”.

Истината е, че ПП изпаднаха в изолация и не могат да приемат този факт. Затова правят всичко възможно да саботират парламента, коментираха депутати.

Че Петков и Василев не могат да приемат новата ситуация пролича по лицата им, на които вместо усмивки, имаше неприкрита злоба. Те просто не искаха да бъде избран председател на парламента и измисляха всякакви процедурни хватки това да не се случи.

А след избора на Вежди Рашидов за председател на парламента Кирил Петков гледаше като Тодор Живково на пленума на БКП, който го свали от власт на 10 ноември 1989-та година.

По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова заяви, че поведението на Петков и Василев е било абсолютно необяснимо, тъй като само 10 минути преди гласуването за Рашидов всичко е било уточнено на Председателски съвет.

Като всички са се обединили, че това е единственият разумен изход за парламентарната криза. “Не е имало договорки по нито един друг въпрос”, подчерта Атанасова.

Освен избора на Рашидов, най-важното, което се случи днес е, че Корнелия Нинова най-после се откъсна “партньорството” с Петков, осъзнавайки измамното поведение на “Промяната” спрямо БСП.

С остър тон, предназначен за бившите ѝ коалиционни партньори, лидерът на БСП подчерта, че изборът на председател на Народното събрание не е просто начин за отблокиране на работата, а далеч по-голям въпрос: “Не е вярно, че слънцето ще изгрее и утре”.

Нинова посочи, че тридневният блокаж е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и партийната система и това започва да изглежда като сценарии.

„Сами си давате сметка какво щеше да означаваше, ако и днес не изберем председател – няма парламент, няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република. Наистина блокаж на държавата“, обясни пред медиите Нинова

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж Епицентър

Similar Posts