| | | | |

Конституционалист: Има нещо нередно с машинния вот, ПП и ДБ изпадат в паника ….

Паниката, която обхваща олигархичния хомонкулус, наречен “Продължаваме промяната” и техните единородни близнаци от ДБ, колчем се постави въпроса за проверка на машините за гласуване, на софтуера и на частните фирми и лица (все близки до тези две формации!), на които ЦИК е поверила съхранението и поддръжката на машините, е ясна индикация, че има нещо с нередно с машинния вот.

Това пише на личната си страница във фейсбук Борислав Цеков, конституционалист

снимка Архив

Няма да се уморя да повтарям нещо, което в цяла Европа е добре известно, само тук се намират хора, които си въобразяват, че разбират повече от цяла Европа. Инженер Бай Ганьо е туй, не е шега работа.

-Първо, гласуването с машини е много по-уязвимо за фалшификации и подмяна на вота от традиционното гласуване с хартиени бюлетини.

Проблемът обаче е още по-голям – при машините и техния софтуер практически е невъзможен какъвто и да е надежден граждански контрол – от изборна администрация, партии, застъпници, наблюдатели – върху коректността на софтуера и начина, по който се отчитат гласовете в “черната кутия” на машините.

Поради тези причини, доказани и емпирично, машинно гласуване няма никъде в Европа в национални избори, а там където го бяха въвели – Германия, Ирландия, Холандия, го отмениха.

-Второ, плоска лъжа и залъгалка за наивници е, че с машинното гласуване се намалявал контролирания и купения вот.

Истината е, че по никакъв начин не се намалява и не може да се намали чрез машините. И едно от свидетелствата за това е ненамаляващият брой полицейски проверки и досъдебни производства за купуване на гласове.

Има достатъчно “техники” да се контролират и пазаруват гласове и при машинно гласуване, а сигурно ще бъдат измисляни и нови, все по-софистицирани. Технологията на гласуване сама по себе си никога не е пречка за купуването на гласове.

-Трето, единственото предимство на машинния вот е липсата на недействителни бюлетини. Но на фона на далеч по-големите проблеми със сигурността на вота, това е пренебрежимо малък аргумент в полза на машините.

-Отменете машинното гласуване! За да има шанс за честни избори.

Отстранете безконтролните частни фирми и лица, на които сега ЦИК е поверила на практика всички ключови елементи от изборния процес.

Това не са частни избори. Държавата няма право да абдикира!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts