| | | | |

Съдебната реформа се превърна в заклинание на политически шамани

Темата за съдената реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс.

А тя е много важна. Ние сме тези, които ежедневно правоприлагаме, най-добре знаем какви са практическите затруднения.

Недвусмислените заплахи, които руският хакер, сринал много държавни сайтове, отправи към главния прокурор с имейл и в телеграм канала, съдържали лични нападки, говори се за Велика Русия и саморазправа с Иван Гешев.

Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в “Тази неделя” по Би Ти Ви.

снимка Архив

Нормалният начин за реформата е да се чуе и нашият глас, да се сформират работни групи, кръгла маса и пр., настоя заместникът на Гешев и напомни, че в първия работен ден на новите депутати главният прокурор им е изпратил такова писмо.

Съдебната реформа винаги се е правила от адвокати и кабинетни специалисти, а не от практикуващи, допълни Сарафов.

По заплахата към Гешев се работи допълнително. Само той е заплашен. Но Сарафов препрати към НСО за отговор подсилена ли е охраната му.

Всяка една заплаха трябва да се приеме сериозно”, лаконичен бе той.

Не иска да навлизам в конкретиката на самото разследване, отклони повече въпроси зам.-главният прокурор.

И отговори с “Един господ знае” на въпрос приключиха ли тези атаки.

Още първия ден бе засегнат и сайтът на прокуратурата, но защитите ни успяха да ги преодолеят. Разполагаме с изключително добър софтуер, дарен от евроатлантическите ни партньори, подчерта Сарафов.

“И аз застанах с лицето си, но не съм получил заплаха. Очевидно главният прокурор е фиксиран като персонален проблем било за руската държава, било за руските хакери“, заяви заместникът му.

Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността.

Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби, ДАНС. Това обяви още зам.-главният прокурор и шеф на следствието.

Има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребният рекет, който се осъществява дори от различни служи. Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим, посочи той.

Именно затова с главния прокурор обявихме, че ще инициираме национално съвещание на прокуратурата тази седмица. С активна позиция да сме полезни на гражданите, допълни Сарафов.

“Всички имаме усещане, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции”, допълни той. И личното му усещане като гражданин било такова. Но отказа да посочи МВР ли има предвид.

Усещането за държавност създава всяка една институция, настоя той, макар да открои МВР като тази, на която е вменено да разкрива престъпленията.

Проблем била и честата смяна на областни полицейски шефове. Ако хоризонтът му на работа е 4-5 месеца, има влошаване.

При Бойко Рашков тези шефове дори се опасявали да говорят с прокурорите.

Но нямало война между институциите, видял се миналата седмица с всички служби, даде пример Сарафов. Сега отношенията са по-добри.

Сарафов увери, че няма никаква представа за какво говори вътрешният министър Иван Демерджиев, който обяви вчера, че има разработки срещу сериозни политически играчи.

До оперативните разработки на МВР имат достъп само неговите служители, отвърна той. И по парите за “Хемус” нямал представа докъде е стигнало разследването.

Сарафов отрече прокурори също да участват в чадъра над Семерджиев, които уби двете момичета при зверската катастрофа на бул. “Черни връх” преди 3 месеца.

Няма да прикрием никого, но до момента няма никакви показания за въздействие от прокурори, категоричен бе той.

От разпита на автомонтьора, който е поддържал джипа му станало ясно, че през седмица-две Семерджиев сменял накладки. Това доказва изключително агресивен начин на шофиране, припомни той.

В съдебна фаза до дни влиза делото за причинената катастрофа, това за т.нар. полицейски чадър е отделно дело.

Темата за съдената реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс. А тя е много важна.

Ние сме тези, които ежедневно правоприлагаме, най-добре знаем какви са практическите затруднения, коментира още Сарафов.

Бях на семинар с американски колеги прокурори и агенти от ФБР – на тях им е напълно непонятно присъствието на две поемни лица в нашия закон.

С недоумение и почуда питаха как е възможно външни лица да се допуснат на местопрестъплението, може това да е извършителят дори или да подхвърли улики, разказа Сарафов.

Има много архаични неща и други, които пречат на разследването, заключи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts