| | | |

Пиянката Рашков: Има 470 страници материали за Борисов, ще го арестуват законно

“Първо имаше проблем с избора на Вежди Рашидов. Той отказа да бъде номиниран като изтъкна, че не може да се справи и по-добре да си гледа внуците за времето, което му остава. Това бе посрещнато с уважение, даже на крака.

На другия ден – обратното. Тази промяна в намеренията, във връзка и с малко по-късни действия, които ние наблюдавахме, показаха, че този човек не взема решенията си сам.

А от парламентарната група на ГЕРБ му подсказват какво да прави, което е доста неудобно за първия човек в една парламентарна република – направи това, направи онова.

Очевидно не може да се справи с ръководството на едно парламентарно заседание.

Очевидно има някакъв проблем в говора и се наложи да му бъде предложено да повтори отново материал, който чете. Никой нищо не разбра”.

Това каза бившият вътрешен министър и сегашен депутат от ПП Бойко Рашков в “Лице в лице” по bTV по повод заплахата на “Продължаваме промяната” да поиска оставката на новоизбрания председател на парламента.

“Конкретният повод за заканата бе предоставянето на материали от гражданското сдружение “Боец” в парламента.

Той е отказал среща, доколкото ми е известно материалите касаят новоназначената като главен секретар на Народното събрание. Искаше се той да приеме тези хора, да ги изслуша, а той не реагира по никакъв начин”, допълни Рашков.

“Лично съм казвал на Рашидов, че не е за там, за този орган. Той е творец, обществото би имало полза от него като такъв, не като народен представител”, каза още той.

Бившият вътрешен министър коментира и ареста на Бойко Борисов, извършен преди няколко месеца, който по-късно бе обявен от съда за незаконен.

“Аз много пъти давам обяснения по този въпрос, защото единственият аргумент срещу това е, че съдът се произнесе, че арестът е незаконен. Аз приемам решението на съда.

Но това решение не означава оневиняване. Това е само доколко е било законосъобразно задържането на един човек за 24 часа – право, което има полицейския служител.

Но дебело искам да подчертая, че когато се задържа някой за 24 часа полицейския служител съставя една административна заповед и на практика тя подлежи на проверка в съответния административен съд.

И ако там липсва някой реквизит, нещо е пропуснато като конкретика, съдът на формално основание решава, че арестът е незаконен.

Но същевременно не се чете, не се анализира и не се има предвид материала, който е събран в хода на тази проверка.

И сега, защото ме питате директно за Борисов, много голям интерес има за ареста на този човек, при положение че той 12 години арестуваше непрекъснато хора, арестите на които, извършени от неговия вътрешен министър, бяха обявявани стотици от тях за незаконни.

Тогава ни дума, ни вопъл, ни стон нямаше. Включително един народен представител, който сега е в пленарната зала” каза Рашков.

“Сега обаче никой не говори за тези 470 страници материали, събрани при проверката, и които са послужили като основание да започне официално разследване,

да се образува производство, и да се предприеме административна мярка задържане, за да може да се предложи на прокурора да оцени дали не трябва тази мярка да се удължи до 72 часа докато се поиска постоянна мярка от съда.

Защото аз съм министър, не мога да кажа на полицейския служител нито дали да задържа, нито дали да разследва, но ви казвам, че при тези данни, с част от които аз съм запознат, ако аз бях полицейски служител и разследващ орган, нямаше да се поколебая да направя същото.

Никой от вас не знае всичко, което има в тези 470 страници. Освен това има висящо производство оттук нататък. Иначе до този момент никой не осъществяваше разследване по отношение на Борисов, Горанов и така нататък.

Но сега има висящо производство, то не е приключило. Хайде да видим сега какво ще стане в това разследване.

Борисов не е свещена крава, той не е недосегаем от закона. И ако е вярно това, което чух от колегата Демерджиев преди, че по отношение на Борисов има много данни, това означава, че в министерството на вътрешните работи продължава да се работи активно.

Нека не акцентираме единствено на това, че съдът е казал, че задържането е незаконно”, завърши Рашков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts