| | | |

Полша демонтира съветски паметници, Русия се разгневи

Полша събори четири паметника на войници от Червената армия, загинали по време на Втората световна война, съобщава “Ройтерс”.

Наследството от Втората световна война е въпрос в полско-руските отношения, а конфликтът в Украйна накара Полша да ускори разрушаването на паметници на загинали съветски войници в цялата страна.

Русия твърди, че е освободила Полша, когато нейните сили са прогонили германските нацисти в края на войната. Повечето поляци обаче са на мнение, че Съветският съюз е заменил нацистката окупация с друга форма на репресии.

Този паметник е паметник на лъжата, заяви Карол Науроцки, ръководител на полския Институт за национална памет, пред паметника в Глубчице в Южна Полша малко преди неговото разрушаване.

През 1945 г. съветските войски не донесоха свобода, а ново поробване, категоричен бе той.

Паметниците в Бичина и Сташов в Южна Полша и Боболице в северната част на страната също бяха разрушени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди събарянето на монументите.

Това е лъжа, чудовищна лъжа, защото толкова много граждани на СССР са загинали при освобождението на Полша, подчерта той по повод коментарите на Навроцки.

Това е поредният опит да се заблуди младото поколение поляци, като се подхранват с лъжи и се провокира омраза към руснаците, категоричен бе Песков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts