| | |

Паметникът на Незнайния воин в Хасково е с обезглавен войник

Паметникът на Незнайния войн на площад “Свобода” в Хасково е с обезглавен войник. Сигнал за случая е бил подаден в полицията вчера малко преди обяд.

По първоначална информация по него са се катерили деца, в резултат на което е паднала главата на войника и хлапетата са се разбягали. Предстои да се изясни как точно се е стигнало до увреждането на скулптурата.

Тази сутрин на площадката около паметника имаше счупени фрагменти, но главата на войника липсваше. По неофициална информация тя е била прибрана от органите на реда.

Образувана е полицейска преписка, казаха за Haskovo.net от Областната дирекция на МВР в Хасково.

Паметникът на незнайния войн на централния градски площад “Свобода” в Хасково е открит през 1927 г. Величественият монумент е изработен от скулптора Делирадев с любов и признателност към всички българи, загинали по време на Освободителната война от 1877-1878 г., Балканската и Първата световна война.

Монументът е осветен на 2 юни 1927 г., а епископ Харитон и свещеници от града отслужват панахида и молебен в памет на загиналите бойци.

Цар Борис III присъства на тържествената церемония по откриването, което я прави незабравима.

Паметникът е много оригинален като изработка. Скулптурите на войните в долната му част символизират четирите рода войски – пехота, кавалерия, артилерия и команден кадър.

До днес Паметникът на незнайния войн е мястото, където гражданите на Хасково отдават своята почит при всички тържествени поводи, свързани с историята на България, за да помним, че преди всичко сме българи и родолюбци.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts