| | | |

НА ЖИВО Радев към Карадайъ: ДПС е партия с опит в парламентаризма, кажете къде е залогът за кабинет днес

Президентът Румен Радев прие ДПС на консултации.

ДПС е партия с опит в парламентаризма, кажете къде е залогът за кабинет днес.

С тези думи президентът Румен Радев прие ръководството на ДПС на консултации. Радев припомни опита на Движението в съставянето на кабинета на тройната коалиция, когато преговорите продължиха повече от 50 дни.

Гражданите очакват проблемите им да се решават. Това означава редовно правителство, каза държавният глава, посрещайки представителите на Движението.

Българите гласуваха 4 пъти за парламент за по-малко от 2 години, а гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия. Това не дава възможност за лесни коалиции.

Но гражданите очакват техните проблеми да се решават. За да може парламентарно мнозинство да направи така, че да се предприемат решителни реформи – и за икономически растеж, и за модернизация на страната, заяви президентът Румен Радев

Затова искам вашата оценка за диалога за съставяне на правителство – участвате ли в него, търсят ли ви. Вие сте с опит в парламентаризма и сте преки участници в най-дългите преговори за съставяне на правителство, припомни Радев.

От години издигате идеята за програмни правителства, как вижгдате такава формула, заяви президентът.

Но липсата на ясен времеви хоризонт поставя приоритетите на работата на 48-то НС.

Вече имаме много законопроекти, декларации, бюджет, имаме редица конституционни органи, които работят извън мандата, те чакат избор на важни длъжности.

Надявам се законите за взимат връх над процедурите, изрази надежда той. Радев поиска позицията на ДПС и за бюджета, каква е гаранцията, че няма да се превърне в предизборно наддаване.

Правосъдна реформа като терминология и понятие ползват много политически сили .- включително и за главния прокурор, но знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идеи за промени в Конституцията, почтено представихме проекта си с очакване да получим определена подкрепа, дори да има корекция на идеите, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. Явно действията им елиминира говоренето.

Ние предпочитаме да вършим работа, не да говорим. Но понятието реформа девалвира, заяви той.

Ние ще дадем своя принос за нужните и необходимите промени, които са необходими в това поле.

Много политически партии и различни депутати ползваха понятие наречено корупция.

Всяка тема, по която ползваха понятието, внесохме законопроекти в НС, а поведението на тези, които още се опитват да ползват това понятие, видяхме какво е на база на внесени законопроекти.

Т.е. ако може да премина на темата с държавния бюджет – ако си позволим да отворим бюджета и го превърнем в популистки инструмент, в момента състоянието на бюджета дългът е около 15 милиарда на година – това е завещанието, изчисли Карадайъ.

Без ясно мнозинство ако се внесе бюджет, много лесно с предизборния популизъм, завещаният дълг може да стане 30-35 млрд. на годината. Каква е цената на дълга, се пита в задачата.

Внуците на нашите внуци, ще плащат, предрече Карадайъ.

Не трябва да се мразим, а да търсим решения за проблемите на хората. Затова и така мина нашата предизборна кампания. Не е тайна, че ние еднакво си говорим с всички. Правим разлика между разговори и диалог, заяви лидерът на ДПС.

Намираме решение в съставянето на кабинет в рамките на 48-то Народно събрание, увери Карадайъ. 

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts