| | | |

Падна главата на още един министър от служебното правителство. Мотивите

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка

Новината бе официално потвърдена и от Министерския съвет.

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле – един след друг гърмят важни министерски постове. Снощи Главчев поиска оставката на външния министър Стефан Димитров, когото заменя с Даниел Митов

Днес в мотивите за исканата оставка на земеделския Кирил Вътев е записано “несправяне със служебните задължения”.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост,

като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

На мястото на Вътев служебният премиер предлага на президента Радев да бъде назначен Георги Тахов, който от две години е изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”. Преди това е работил дълги години в НАП.

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. Владее немски и английски език

Кирил Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа.

Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.

Президентът Румен Радев още не се е произнесъл дали ще одобри и първата промяна. За смени в състава на служебното правителство държавният глава трябва да издаде указ.

А след това новите министри трябва да положат клетва пред парламента.

Рокадите в министерствата продължават с назначенията във втория ешелон на властта. Днес са освободени редица зам.министри.

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста на заместник-министър на здравеопазването.

С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата.

Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи.

От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова.

Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимк

Similar Posts