| | | |

Скандал в Правната комисия: ПП изпитва ужас, че ще им се отнемат мадуровките, напуснаха заседанието

Представителите на “Промяната” в правната комисия на НС напуснаха заседанието й след скандал. Те питат закононарушение ли е разглеждането на законопроекти от депутати в този момент.

Три законопроекта за промени в Изборния кодекс продължават към пленарна зала

С 11 гласа “за” и пет против правната комисия в НС задвижи връщането към гласуването с хартиена бюлетина. Очаквано текстът, предложен от БСП, бе подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

“Възраждане” получиха за своите промени в ИК 11 гласа “за” и 5 против. А за този за ДБ бяха 13 депутати, само трима от “Възраждане” се въздържаха.

“Най-вече в правна комисия трябва да се спазват законодателните норми. Не може да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателния процес”, обясни след напускането на залата Милен Матеев от ПП.

Той се възмути, че ще се разгледат текстове, внесени в последния момент, в нарушение на поне 4-5 императивни алинеи от правилника на НС.

“Те задължават председателя на комисията да изпрати тези законопроекти за становища до правосъдното министерство и ресорните министерства, до граждански организации и т.н.

Въобразяват си, че като вкарат като първа точка законопроект, на който ние държим, както и такива, свързани с Плана за възстановяване, на което също държим, ще ни направят съучастници в нарушението на законите”, настоя Матеев. ПП обаче нямало да легитимират подобен подход.

Нарушение има спрямо законопроектите от народни представители, защото тези от МС идват със становища. Матеев подчерта, че няма законопроекти, които да са минавали през правната комисия в предното НС без становище.

ПП не искат да ходят на избори.

“Нашата програма от 16 точки включва те да бъдат приети чрез законопроекти, които ще бъдат внесени. Трябва да бъдат приети всички текстове във връзка с Плана за възстановяване и бюджета за 2023 г.

Тогава ще сме си свършили работата в това НС”, подчерта Матеев. Всичко това обаче трябва да стане по законно установения ред.

На първото заседание на правната комисия в НС новоизбраният й председател Радомир Чолаков обясни, че имал идея да се започне с леки законопроекти, по които лесно може да се постигне консенсус.

Той обаче се обърна към присъстващия министър на правосъдието Крум Зарков, който преди дни направил изявления, че държи на антикорупционното законодателство.

“В изпълнение на вашето желание започваме с него. И понеже променям подхода от лекото към тежкото, прецених, че има 2 големи проблема, които всяват напрежение в българското общество – антикорупционното законодателство и Изборният кодекс.

Няма смисъл непрекъснато да стоим в напрежение”, обясни Чолаков.

Мая Димитрова представи мотивите за искането на БСП за връщането на хартиените бюлетини.

“Неколкократно сме дали отговор на въпроса защо искаме изменение в ИК, тъй като ние бяхме инициатори за въвеждането само на машинно гласуване.

Изборите за 46, 47 и 48-то НС бяха само на машина, такива бяха и изборите за президент и вицепрезидент.

Анализът показа, че тези промени не дадоха на много български граждани да упражнят правото си на вот, тъй като много от тях имаха притеснения, че биха се злепоставили публично, ако не успеят да се справят с машинното гласуване.

Искаме да дадем алтернатива на всички граждани, включая и на по-възрастните, да имат избор дали да гласуват на хартия или с машина”, обясни тя.

И уточни, че не би се изисквал по-голям финансов ресурс, тъй като и до сега във всички секции с над 300 избиратели имаше и отпечатани хартиени бюлетини.

Петър Петров от “Възраждане” представи техните идеи за промени.

Според тях ЦИК следва да е съставена от членове, които представят пропорционалното разпределение на парламентарните партии, тъй като е представителна извадка на обществените нагласи.

“В противен случай това би означало, че обществото, макар и да гласува за НС и народни представители, които избират състав на ЦИК за 5 г., не получават представителност”, посочи Петров.

Те не желаят да променят мандатността на комисията от 5 г. Освен това искат и видео наблюдение през целия изборен ден, без това да нарушава тайната на вота.

Искат видео и при броенето на хартиените разписки, тяхното отчитане и съставянето на изборния протокол в СИК, броенето на разписки трябва е ръчно.

Това се случи и на последния вот, но сега го искат в закон. Отчитането на машинния вот трябва да става изцяло в ЦИК, а не в “Информационно обслужване” или другаде.

Божидар Божанов от “Демократична България” обясни, че техният законопроект цели увеличаване на доверието в машинния вот.

Целта е да е сигурно, че партиите имат достъп до изборния код през целия период между изборите, настоя той.

Искат ЦИК да публикува плана си за реализация на машинното гласуване, както и в нея да има звено, което да координира този процес. До сега това ставаше между ЦИК и външни експерти, което не било устойчива рамка.

“Когато няколко партии непрекъснато говорят за пипане на машини и манипулации, това руши доверието. В отговор на това вкарваме тези промени, обясни Божанов, който е гост на правната комисия.

“Едва ли има спор, че създаването на действащия закон въведе образователен и възрастов ценз. Ние се борихме и в предното и в това НС. Ще подкрепим връщането на хартиената бюлетина”, заяви Бранимир Балачев от ГЕРБ.

Създават се определени нагласи и очаквания в обществото с твърдения и е важно да се види дали са верни или не, заяви Надежда Йорданов от ДБ.

Повод за думите й бе напомнянето, че иска да види подписката в подкрепа на хартиената бюлетина, както и правните положения, които следват от нея.

Тя е адресирана до НС, ако народните представители не могат да се запознаят с нея, какво означава това?, попита бившата правосъдна министърка. И отново поиска достъп до въпросните документи.

През това време в залата се появи кашон с няколко папки от събраните подписи.

Да се върне смесения режим – това предложение ни връща към изборния кошмар от 4 април 2021 г., предупреди тя. И посочи огромния брой невалидни бюлетини.

Десетки хиляди поправки в протоколите, почти нямаше несгрешен и непоправен, отбеляза Йорданова. И отбеляза, че няма как да има доверие в изборния процес, когато гражданите виждат всички тези поправки като отворят интернет.

И попита какво се случва с преференциите. “За нас вота на всеки избирател има значение. И на европейските избори, и тези през април имаше неотчетени преференции. Как това повишава доверието в изборния процес?”, продължи тя.

Йорданова смята, че с предложението на БСП се обезсмисля машинния протокол. Тя отбеляза, че е имало много аритметични грешки при смесената система през април.

Според нея намаляването на изборната активност и скрития образователен ценз били мит.

Йорданова даде пример със свекър си, който дори не ползвал смарт телефон и нямал проблем. Нека не обиждаме българските граждани, че имат страх към технологиите, призова ексминистърката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts