| | | |

Външният министър опроверга Румен Радев и военния министър: Търсим да купим единствено “Грипен”

Българското министерство на външните работи е препратило писмо-запитване за обвързваща оферта за закупуване на “междинен” боен самолет единствено до министерството на отбраната на Швеция за изтребители “Грипен”.

Това става ясно от отговор на служебния министър на външните работи Николай Милков на въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

От отговора на външния министър Николай Милков става ясно, че въпреки уверенията на министър Стоянов и президента Румен Радев,

България не е пращала писма до други държави и единствената получена оферта е от Швеция за самолетите “Грипен”, за които Радев настоява да купим още в първия си мандат и това бе повод за скандал в първото му служебно правителство, оглавявано от проф. Огнян Герджиков.

В питането си сега Гаджев настоява да разбере до кои държави са изпратени писма за обвързващи оферти за закупуване или наемане на нови или употребявани самолети след 1 август 2022 г.

Става въпрос за закупуване или вземане на лизинг на 10 бойни самолета “Грипен”, които да заместят бойните машини МиГ-29, чийто ресурс изтича най-късно до края на 2023 г.

Писмото от министерството на отбраната е получено м МВнР на 6 октомври 2022 г. и е от служебния министър Димитър Стоянов до шведския му колега, с молба за съдействие за изпращане по дипломатически път до шведската страна, което е извършено своевременно.

На 16 т.г. служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че правителството започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети.

За периода от 2023 до 2025-2026 г, когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите американски изтребители F-16, България се нуждае от самолети за ВВС.

Наличните МиГ-ове са в края на експлотационните си възможности и се разговаря с Полша за техния ремонт.

Разговорите с полската страна са “интензивни и обнадеждаващи”, обясни тогава Стоянов. Има заделени средства – над 40 млн. за закупуването на 2 двигателя и ремонта на други 6.

Тогава Стоянов заяви, че “са изпратени писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Чакат се още отговори от САЩ и Израел.”

От писмото на Димитър Стоянов до шведския му колега, което е с дата 30 септемвври, става ясно, че служебният министър иска оферта за закупуването 10 изтребителя “Грипен” от модела Jas 39 Gripen C/D, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

Стоянов иска и оферти за лизинг, като се мотивира, че това е най-изгодно за българската страна.

От своя страна президентът Румен Радев обясни нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по “Air policing” и охрана на собственото въздушно пространство.

“Докато този проект стартира (F-16), се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе,” заяви Радев и допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Така, въпреки уверенията на министър Стоянов и президента Румен Радев, от отговора на външния министър Николай Милков става ясно, че писма до други държави не са пращани и единствената получена оферта е от Швеция.

В армията зрее недоволство срещу президента Радев и намерението на служебното правителство за купува самолети “Грипен” преди да са пристигнали поръчаните вече Ф-16.

Мотивът е – обучението за пилотиране на “Грипен” се различава от това на Ф-16 и ще доведе до сложни процеси в армията.

Шведските изтребители “Грипен” бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16.

Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 “Грипен”-а.

В края на септември това служебно правителство пък потвърди офертата на САЩ за покупката на още осем изтребителя F-16.

Миналия петък, след двучасови разгорещени дебати Народното събрание одобри закупуването на нови самолети F-16. “За” гласуваха народните представители на ГЕРБ – СДС, повечето избраници от “Продължаваме промяната”, ДПС, “Демократична България” и “Български възход”.

Против бяха депутатите от БСП и “Възраждане” и един от ПП. С “въздържал се” гласуваха 10 народни представители от ПП и един от БСП.

Проектът за инвестиционен разход за още осем самолета F-16, който ще струва на българските данъкоплатци 2,6 млрд. лв., бе внесен от Министерския съвет. Очаква се те да пристигнат у нас през 2027 г.

От Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts