| | | |

Румен Радев с първи думи за трагедията с убития граничен полицай, заговори за преговорите с партиите ВИДЕО

Това е безпрецедентен случай доколкото към момента е известно от територията на съседна държава – Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай.

Това заяви президентът Румен Радев по повод трагедията с убития полицай на границата край Елхово.

Той е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

Повече от 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.

“Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен.

Трябва да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки.

Недопустимо е и на всеки съвет на ЕС настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти”, заяви Румен Радев – президент на Република България.

“България има развита от години ядрена енергетика. Трябва допълнително да я развиваме защото имаме най-ценното – високо подготвен, надежден личен състав.

Имаме най-развитата в Европа система от хидро-технически съоръжения”, каза президентът Румен Радев.

Днешната сесия ще премине под знака за взаимовръзката между енергетика и климата с акцент за нови, устойчиви и екологични технологии.

България имаме чудесни условия за производство на енергия от Слънце, имаме чудесни условия за енергия от вятър в акваторията на Черно море, имаме най-развитата система от хидроелектрически съоръжения, ние все още не сме се възползвали максимално от ВЕЦ-ове и най-вече за съхранението на енергията.

Имаме и чудесни специалисти по атомна енергия, посочи още той.

По думите му може да се затвори денонощният цикъл на производства на енергия и да се съхранява, за да може да се стабилизират енергийните системи в региона.

Този регион може да произвежда и енергията на бъдещето – зеления водород, посочи още българският държавен глава.

Президентът ще представи официалната кандидатура България да е домакин на следващата среща на COP27. България може да даде пример за зелен подход в икономиката.

По повод консултациите за съставяне на правителство, Радев посочи, че още утре ще покани „Възраждане“.

„Аз участвам изпълнявайки строго условията по Конституции. Очаквам, че партиите оценяват това дадено допълнително време, за да бъде възстановен диалога.

Очаквам, всички очакваме да имаме конструктивни разговори. Разговорите са между партиите, а не между президента и партиите.

Аз не участвам в коалиция. Ако се случи, а то вече се случи няколко пъти, ако стигнем до тази хипотеза изборите да бъдат януари или февруари. Нека партиите уточнят какво искат“, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts