| | | | |

Шефът на полицията в Раковски отказа командировка на границата с Турция, атакува ….

Началникът на районното в Раковски гл. инсп. Димитър Събчев е бил изпратен на командировка на българо-турската граница за месец. Той обаче не бил съгласен с това и атакувал заповедта през съда, съобщава “Марица”.

Заповедта за командирован за срок от 30 дни в Гранично полицейско управление – Средец към Регионална дирекция “Гранична полиция –Елхово е била издадена от бившия вече директор на пловдивската полиция Димитър Балев.

Гл. инсп. Събчев е трябвало да бъде изпратен за периода от 11 юли до 9 август тази година.

Като цел на командироването в документа била посочена “засилена физическа охрана на българо-турската държавна граница и българо-гръцката граница и на граничния контрол на българо-румънската граница” по издадена заповед на главния секретар на МВР.

Според магистратите, заповедта, с която Събчев е изпратен за месец при границата, е издадена в противоречие с принципите за командироване.

Разпоредбите предвиждат “временно да изпълнява службата си в друго ведомство или институция” и “временно да изпълняват задълженията си в друго населено място”,

но не допускат промяна на функционалните задължения за заеманата основна длъжност във връзка с командироването – променя се само мястото на изпълнение на длъжността.

Тоест, Събчев е командирован, но не е посочено въобще какви функции ще изпълнява и дали същите ще съвпадат с тези по заеманата от него длъжност, категорични са магистратите.

Съдът е акцентирал и върху факта, че такова правомощие би могъл да има само министърът – чрез едностранно волеизявление да предизвика директно правна промяна в служебното правоотношение на държавния служител, която касае изпълняваните от него функции – длъжността, и мястото – структура и териториална определеност, в която се изпълнява службата.

“Безспорно кое лице точно да бъде командировано е въпрос, предоставен на свободната преценка на компетентния орган.

В случая липсват мотиви защо точно Събчев следва да бъде командирован”, смятат магистратите.

В крайна сметка заповедта за командироване на началника на районното в Раковски гл. инсп. Димитър Събчев е обявена за нищожна. Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС.

Проверка показа, че този месец съдът е обявил за нищожна и заповед за изпращане на разузнавач от “Криминална полиция” към Второ районно на българо-турската граница.

Мотивите са идентични.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts