| | | |

Среднощен маратон: Делян Добрев, Асен Василев и Калина Константинова пристигнаха за подкрепа

Асен Василев, Калина Константинова и Делян Добрев пристигнаха в късна доба, за да подкрепят своите

Среднощен маратон в правната комисия прие промените в Изборния кодекс за второ четене след близо 18 часа заседание с много драми, почивки и доставена храна за депутатите малко преди полунощ.

Ресорната комисия върна хартиената бюлетина, обезсмисли машините и прие съставът на ЦИК да се променя след всеки парламентарен вот.

Отряза се възможността занапред да се създаде район “Чужбина”. Българите зад граница ще имат секция, само ако са подадени поне 100 заявления за гласуване предварително. Сега се искат 40.

Общо около 100 нови предложения по изборните правила гледаха членовете на комисията ударно и по тъмно.

Тъмните стаички за гласуване остават в историята, след като мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС, с подкрепата и на други партии, ги замени с паравани. Това стана почти в полунощ, 10 часа след началото на заседанието на правната комисия, започнало в ранния следобед в сряда. То приключи призори в четвъртък.

По предложение на ГЕРБ ще има и специална хартия за бюлетините от машините. Тя трябва да е различна за всеки избор.

От ДБ посочиха, че ако има съвпадение на няколко вида вот, например президентски и парламентарни, принтерите и хартията са едни и това няма как да се случи. Десислава Атанасова предложи да коригира идеята хартията да е различна за всеки избор.

На интернет страницата на ЦИК ще са публикувани и имената на техниците, обслужващи конкретните машини.

Иначе малко след почивката отишлият си от правната комисия бивш министър на електронното управление Божидар Божанов бе заменен от друг член на кабинета “Петков” – екс вицепремиерът Асен Василев и колежката му Калина Константинова.

Сред подкрепленията за ГЕРБ пък бе друг бивш министър и настоящ депутат – Делян Добрев.

И с ирония Василев поиска и печатари, работници в складове, охранители и разносвачи – “абсолютно всичко, което пипа бюлетините” да бъде качено в на сайта на ЦИК, щом се публикуват имената на техниците на машините. Редакцията му обаче не бе приета от комисията.

Затвърдено бе затварянето на опцията за избирателен район “Чужбина” с изричен текст, предложен от ГЕРБ.

Според Радомир Чолаков първо трябва да си знаем хората в чужбина – да е ясно къде са, какво правят, “българчета ли са децата им” и тогава да се прави такъв район.

Хамид Хамид от ДПС посочи, че в чужбина има около 2 млн. души и би трябвало да има няколко района, освен това и може би 80 мандата. И попита от кой район в България ще ги вземат.

В дебата се стигна и до идеята в Закона за гражданска регистрация да има поправка, която да дава достъп на ГРАО до масивите на МВР.

Не мина идеята на ПП един кандидат да бъде регистриран само в един избирателен район, а не в два, както е в момента. ДБ не приеха тезата на партньорите си, че е подмяна на вота някой да се кандидатира, бъде избран, но после да откаже да е депутат от съответния район.

15 минути след един през нощта 12-имата от ДПС, ГЕРБ и БСП отказаха да прекратят заседанието на комисията и да продължат в друг ден. След последвалата кратка почивка тримата представители на “Възраждане” си тръгнаха от комисията.

Поредният спор в комисията бе породен от факта, че с промените машините вече няма да показват бройката на гласувалите, а ГЕРБ уточниха, че това ще се изяснява по подписите в избирателните списъци.

Асен Василев попита какво става, ако има 150 бюлетини от машина, а по списък са гласували 100 души и предупреди, че превърнатите в принтери машини нямат защита – не е ясен броят на разпечатаните бюлетини, нямат отрязъци и серийни номера като хартиените бюлетини и т.н.

Само един член на комисията ще брои бюлетини, под надзор на останалите членове.

Преди това – към 21 ч в сряда, ГЕРБ, ДПС и БСП приеха връщането на хартиената бюлетина и обезсмислиха машинния вот.

Трите формации от т.нар. коалиция „хартиена бюлетина“ подкрепиха първоначалното предложение на социалистите в секциите с над 300 избиратели да не се гласува само с машини, а и с хартиени бюлетини, както беше през април миналата година.

В по-малките секции ще продължи да се гласува само с хартия, както е и сега.

Паралелно с това комисията обезсмисли използването на машините – по предложение на ГЕРБ комисията прие разписките от машините за гласуване да се считат за бюлетини и да се броят те, а не да се използват данните от устройствата.

Освен това се премахва записването и преноса на данни от машинното гласуване на електронен носител. Така машините се превръщат в принтери – печатат “бюлетина”, която се бои на ръка, а не записва вота.

100 млн. лева бяха дадени за купуването на машините.

Не се прие предложението на ДПС сегашните машини за гласуване да не се използват повече. Не мина и това на ПП за отделни секции, в които ще се гласува само с устройствата.

Преди това вчера комисията закри обществения съвет към ЦИК, в който влизат неправителствените организации, които от години следят за прозрачността на вота у нас.

Освен това се реши съставът на ЦИК да се променя след всеки парламентарен вот, за да отразява парламентарното представителство. За целта комисията става от 25 члена.

Така още за следващите избори, когато и да са те, “Възраждане” и “Български възход” ще могат да излъчат свои хора в комисията.

Източник 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts