| | | |

Кога ще ги стигнем…. хърватите? Ето колко става минимална заплата

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович каза днес, че от 1 януари влизат в сила девет нови данъчни закона, с които минималната заплата се повишава на 830 евро

Това съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

„Когато започнахме (първия си мандат през 2016 г.), средната заплата в Хърватия беше 749 евро. Днес средната заплата в Хърватия в 1178 евро.

Когато започнахме, средната пенсия беше малко повече от 350 евро. Днес е 550 евро.

Минималната заплата в началото на нашия мандат възлизаше на 414 евро бруто. От вчера тя е 830 евро. Това е растеж с повече от 100 процента на минималната заплата“, посочи Пленкович.

„Знаете колко много постигнахме в последната година чрез социалния диалог със синдикатите, в рамките на който повишихме надбавките за 219 000 души.

Повишихме заплатите за още 35 000 души, които не бяха обхванати от повишаването на надбавките“, подчерта Пленкович и допълни, че данъчната реформа, въведена от правителството, е единствена по рода си в Хърватия.

Хърватската данъчна реформа включва приемането на девет данъчни закона, които влизат в сила от 1 януари и които според премиера целят повишаване на социалния и икономическия стандарт на хърватските граждани, както и подкрепа за икономиката на страната.

Новите закони предвиждат повишаване на социалните надбавки и за инвалиди и родители.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts