| | | |

НА ЖИВО Престрелки между Радев и ДБ на консултациите. Радев: Вие путинофили ли сте?

В престрелка заради решението на парламента страната ни да даде оръжия на Украйна се превърна началото на срещата между Румен Радев и “Демократична България”.

Шестата поред консултация на президента Румен Радев започва в този час. Той разговаря „Демократична България“ преди завъртането на рулетката с мандатите за съставяне на правителство.

Консултациите започнаха на 26 октомври, като Радев вече разговаря с ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната”, ДПС, “Възраждане” и БСП. След “Демократична България” остава само “Български възход”.

Близо 50 дни след парламентарните избори на 2 октомври консултациите още не са приключили, защото президентът даде повече време на парламентарните сили да се разберат за съставянето на мнозинство в подкрепа на правителство.

Такова обаче все още няма, поне с първите два мандата.

От “Демократична България” вече заявиха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ.

Христо Иванов предлага кабинет да се състави с мандата на “Продължаваме промяната”, в коалиция с ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, но без партията на Бойко Борисов реално да участва във властта.

В парламентарната република парламентарните сили са призвани да излъчат мнозинство за правителство.

Тук няма малки и големи партии и сили в парламента, защото отговорността е обща, обясни Румен Радев в началото на срещата.

снимка Кадър

Фрагментираният парламент прави усилията за излъчване на мнозинство труден, но не невъзможен процес, смята той.

И напомни, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят и много други важни задачи.

Следя със загриженост това, което се случва в парламента и ми се струва, че не това очакват българските граждани, каза Радев.

Нарастването на конфронтацията и противопоставяне и чертане на нови разделителни линии, вместо работа, критикува той. И попита ДБ как виждат възможностите за съставяне на правителство.

Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили ново въоръжение, каза Радев на ДБ и попита в какви срокове са техните виждания това да се случи.

Съставянето на правителство ще е трудно – не по-малко от три политически сили са нужни, за да е стабилно. Но са нужни приоритети и конструкция, която да увери хората, че това не е безпринципна сбирка, отвърна Христо Иванов.

снимка Кадър

И обясни, че ключово вече ще е диалогът и търсенето на форми на сътрудничество.

Иванов напомни трите приоритета на ДБ – съдебната реформа, сигурността и разумен икономически пулс, който се грижи за хората, но и разбира, че излизането от инфлационния риск зависи от създаването на конкурентоспособност и инвестиции.

Не сме сред мандатоносителите с нашие 20 депутати, но се опитваме да бъдем полезни и конструктивни в този процес, обясни съпредседателят на ДБ.

Промените в Изборния кодекс и поведението на трите политически сили показа, че не са извлечени уроците и някои от рецидивите отново са на дневен ред, това не е добър знак, каза още Иванов.

Не твърдим, че разполагаме с конкретни цифри за конкретни способности. Целта ни бе изпълнителната власт да получи политическа подкрепа, че може да вземе решение и да окаже подкрепа на Украйна, както всички останали страни направиха.

Не сме указвали какво оръжие трябва да се даде, това е въпрос на преценка, каза Иванов.

Това решение трябваше изцяло да се вземе от изпълнителната власт, не бе необходимо да се намесва парламента. Решението дава широк мандат за модернизация на армията и дава аргументи при разговори със съюзниците ни да сме достоен партньор.

Нека си даваме сметка, че това не е просто двустранен конфликт, за който да вдигнем ръце и да каже – да се оправят. А част от имперска политика на Путин за възвръщане на позиции в Източна Европа.

Способността ни да кажем, че можем да носим съюзническа отговорност. Ако Путин успее, няма как да установи траен мир, обясни

Най-важният ни ангажимент към Алианса е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности.

Вие казвате – ние даваме оръжие на Украйна, получаваме натовско. Как си го представяте, попита той.

Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламента.

Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да предоставите информация за това, върна топката Христо Иванов.

Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции, отвърна му Радев.

И попита какво е направило правителството с участието на ДБ за модернизацията на армията.

Със сигурност недостатъчно, отговори Иванов. Той напомни, че са внесли законодателно предложение да се създаде фонд, който да осигури финансирането на модернизацията на армията. Напомни, че са настоявали в коалиционното споразумение да бъде записано, че разходите за отбраната трябва да са поне 3%.

Не сме говорили изобщо за конкретни възможности нито по отношение на С-300, нито за авиацията, защото Министерството на отбраната е това, което трябва да прецени какво може или не, обясни той.

Не може по такъв начин да се атакува служебното правителство, отвърна Радев. И изброи какво е свършило служебното правителство за тези 3 месеца. И призова ДБ да подкрепи внесената в парламента инвестиционна програма.

Големият грях на политиците е, че се говори само за въоръжение, а се забравят хората, каза още Радев. И призова всяко едно решение да се пречупва през техните възможности и необходимости.

И още веднъж цитира фейсбук пост на Ивайло Мирчев. След като за 8 месеца не е свършено необходимото, трябва ли да смятаме, че вие сте Путинофили и русофили под прикритие, попита Радев.

Ако знаехме, че ще цитираме на тази среща фейсбук постове, щяхме да се подготвим, но вие така сте преценил и ще ви отговорим от уважение, контрира го Иванов.

Излишно се проявява свръхчувствителност специално по отношение на ръководството на МО, с което имаме добри отношение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts