| | | |

В парламента създават две нови временни комисии в НС

Тази седмица Народното събрание ще гласува създаването на две временни комисии – за промени в Изборния кодекс, където да се обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини, както и за разследване на меморандума с Gemcorp, подписан по време на преходното редовно правителство.

Парламентарната група на “Продължаваме промяната” (ПП), начело с Кирил Петков, предлагат да се създаде на Временна комисия за обсъждане на промени в изборните правила.

Идеята е там да се обсъдят нужните промени в изборния процес в условията на структуриран и институционален дебат.

ПП и “Демократична България” предложиха създаването на съответната комисия, след като миналата седмица напрежнието в парламента ескалира заради образуването на т.нар. “мнозинство хартиена бюлетина” – ГЕРБ, ДПС и БСП. ПП и ДБ бойкотираха заседанието настояха БСП да изтегли законопроекта си за промени в ИК.

“Дискусиите и дебатите от последните седмици доказват, че измененията на изборните правила налагат подход на задълбочено и публично представяне на възможните промени с цел постигане на висока степен на обществен консенсус, който е единственият път към повишаване на доверието към изборния процес”, пишат вносителите от ПП.

Междувременно ГЕРБ на свой ред са внесли проекторешение за създаването на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с “Gemcorp Holding Limited” и “IR3 Corporation” от правителството на бившия премиер Кирил Петков.

В проекторешението ГЕРБ твърдят, че Петков е излъгал, че е възложил предварителна проверка на Gemcorp за наличие на руски капитали и че меморандумът е само писмо за намерение.

“Асен Василев излъга, че Gemcorp му е предложена от американското и английското посолство. Министерството на енергетиката излъга коя компания е подписала меморандума”, пише в мотивите на проекторешението на ГЕРБ.

По време на предходното 47-о Народно събрание ГЕРБ отново създадоха комисия за разследване на меморандума с Gemcorp.

ГЕРБ твърдят, че дейността на предишната временна комисия е била саботирана от Кирил Петков и Асен Василев, тъй като те не са се явили на нито едно заседание и не са отговорили на нито един въпрос.

И двете временни комисии следва да бъдат съставени на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts