| | | |

Успяха ли Радев и Янев да договорят третия мандат, ето какво се разбра от срещата им в президенството ВИДЕО

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Днес държавният глава се среща със седмата по численост парламентарна група – “Български възход”.

снимка Кадър

“От началото на тези консултации измина месец. Предоставих достатъчно време на политическите партии да излязат от конфротационната реторика на изборите и да намерят консенсус за кабинет, но не виждам резултат в тази посока.

Напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се фокусира върху проблемите на българите, попълването на състава на органи с изтекъл състав и други закони, парламентът реши да се занимава в Изборния кодекс”, започна изявлението си президентът Радев.

И изрази съмнение, че изборните правила са приоритет, както и 4-часовият спор за името на закона.

Той попита “Български възход” за оценката им за дневния ред на НС и какви мерки биха подкрепили – далновидната политика и поведение изискват последователност и припокриване на заявките действия.

Вече заявихте готовност за диалог, какви приоритети ще следвате по тази заявка, обърна се към тях Радев.

Да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет е приоритет за лидера на БВ Стефан Янев.

“Повтаряйки предизборната реторика и внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще се решат някакви проблеми.. Може би тясно партийни проблеми ще бъдат решени, но не и такива на обществото”, заяви той.

снимка Кадър

Затова партията му ще положи усилия за диалог, подобни условия имало.

“Колкото и да е несъвършен този диалог и да не дава ясни решения, има надежда да даде резултат.

Най-важното е да роди мнозинство, което да предложи правителство. В него трябва да се родят и практични решения, които приоритетно да се налагат в следващите месеци”, настоя бившият служебен премиер.

Според Янев има важни въпроси за бъдещето на България, свързани с членството в Шенген и еврозоната, които са по-фундаментални от самия План за възстановяване и устойчивост.

Той е важен, но не е определящ, защото за българите е важна инфлацията и цената на живота, смята лидерът на “Български възход”.

“Дебатът през последната седмица за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. За нас разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи – справи ли се с тази задача парламентът, ще има време и за Изборния кодекс, и за Плана, и за фундаменталните за обществото проблеми”, настоя той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts