| | | |

НА ЖИВО ГЕРБ с извънредна пресконференция за нарушенията на Кирил Петков по отношение на ББР: Петков е внесъл смяна на борда на ББР още преди да стане министър

Представители на ГЕРБ дават извънредна пресконференция за медиите.

В нея участват председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и бившите министри на социалната политика Деница Сачева и на енергетиката Теменужка Петкова.

Те разказват за нарушенията, извършени от бившия премиер Кирил Петков по отношение на ББР.

Ще започнем с малка ретроспекция.

На 11 май 2021, ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ.

С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това каза по време на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ.

„В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни.

В този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия. Няколко дни по-късно той развива тезата си, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице.

Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс”, допълни още Сачева.

“От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства.

Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР.

Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана”, допълни Теменужка Петкова.

“ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги.

Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР.

Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги.

Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия.

Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава”, заяви Десислава Атанасова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts