| | | |

Георги Свиленски: Позабравени кадри си мислят, че като се съберат, ще станат по-харесвани

“Не съм сигурен, че някои хора могат да претендират за обхвата на цялото ляво пространство.

Има най-различни партии и субекти, които се опитват по един или друг начин да навлязат в т.нар. ляво пространство. Това по-скоро е опит за реабилитация на позабравени, напуснали БСП кадри, които няколко пъти през годините са правили опити да се явяват самостоятелно или в коалиции на избори, но със слаб успех.

Сега си мислят, че като се съберат наново, ще се харесат повече на хората и ще станат по-леви, отколкото са били”, заяви зам.-шефът на групата на БСП Георги Свиленски.

“Нека не забравяме, че голяма част от тези хора бяха ръководители на БСП, народни представители от БСП и за да се стигне до тяхното напускане, вероятно е имало причина. Преди да се обединят, да я кажат.

И Татяна Дончева, и Мая Манолова, и Георги Кадиев първо трябва да кажат защо напуснаха лявото, за да трябва да се връщат в него.

Иначе е хубаво – нека се събират и говорят. БСП има решение на Националния си съвет и сформирана работна група, която да проведе именно срещи с такива леви движения и обединения.

И не знам членовете на БСП, които бяха на тази среща, с какъв мандат отиват сега в НДК, тъй като те не са от тази работна група”, допълни той.

“Не ги наричам “вътрешна опозиция”. Имам предвид тези хора, които се заявиха, че представляват БСП. Те според мен са участвали в лично качество.

Нито Костадин Паскалев, нито Петър Мутафчиев са упълномощени или водили разговори с Националния съвет, за да представляват партията.

Ние не сме наясно какво точно искат да правят. Едни говорят за ляво обединение, други, като Дончева и Кадиев – за нов ляв проект. Няма как БСП да бъде участник в създаването на нов политически субект.

Предложението за амнистия и поканата някои хора да се върнат в БСП е припомняне на взето решение от НС на БСП през 2016 г., с което каним всички напуснали партията да се върнат и да подкрепят единствената лява и социалистическа партия в България, която защитава интересите на всички български граждани”, каза още Свиленски.

“Нинова има мандат и той не е изтекъл. Откакто е избрана, все някой се опитва да я пребори, не ѝ беше оставено грам време да работи спокойно за това БСП да изглежда стабилна и мощна партия.

Ако погледнете така резултатите – всички партии през последните 2 г. свалиха резултата си. Никога в парламента най-голямата партия не е била с 67 депутата”, сподели членът на левицата.

“Винаги най-голямата отговорност е на ръководството, но то не подклажда нито изключване, нито изгонване. Нека напомня, че от БСП са изключени само 3-ма членове на Националния съвет.

Една от критиките към нас е, че ръководството налагало водачите на листи, но от 31 района в 25 те са представители на местните организации, посочени от тях.

Посочените от ръководството са поради конфликти вътре в самите организации. И е нещо, регламентирано в устава, но явно нямат други аргументи.

Досега не съм чул какви реални грешки са направени от ръководството или парламентарната група.

Втори месец обикалям страната и се срещам с организациите ни, питам ги, но една грешка не съм чул. Само заклинания, че БСП няма идеология и не е модерна лява партия.

Нека някой каже какво е модерно ляво? Ако е да се приеме Истанбулската конвенция – не можем да го подкрепим”, заяви Свиленски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts