| | | |

Йордан Цонев скастри водещите на Нова ТВ, разкри водени ли са разговори с ГЕРБ за ….

Прекъсвате ми мисълта, не, че не мога да продължа, но не могат да разберат зрителите.

Така зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев се обърна към водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, тъй като те го прекъснаха с канонада от въпроси, докато той обясняваше какъв тип гласуване са искали ДПС.

Той поясни каква е разликата между сканирането на бюлетини и изваждането на разписките, както бе при машинното гласуване досега.

ДПС ще продължи да се бори гласуването в България да е като в САЩ и Европа.

„Предложихме 100% машинно гласуване. Да заменим 100% машините с които се гласува само във Венецуела и Брюксел с машини, с които се гласува в САЩ. Те се наричат машини с оптично устройство за сканиране.

Попълваш си на ръка бюлетината, вкарваш я в сканиращото устройство, ако е грешно попълнена, тя ти я връща и отиваш да я поправиш. Няма невалидни бюлетини. Снощи щяхме да го постигнем, ако ПП и ДБ не бяха излезли от залата”, уточни той.

Цонев добави, че от 2014 година от Движението настоявали да се гласува така. В машините, с които се гласува сега, от ДПС нямали доверие.

“Ние искахме да обединим процесите за машинно и хартиено гласуване”, посочи той.

А с приетите късно през нощта от парламента промени вече ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Вотът от машините обаче ще се преброява на ръка, а не както досега да се вземат данните от флашките в тях.

Според Цонев с машини има контролиран вот, който се следи чрез “купени” преференции в дадена секция.

„В целия свят не са разписки, а са ценна книга. Защото може да се обжалват, да се контролира вотът. Това искаше ДПС и снощи щеше да се постигне, ако ДБ и ПП не бяха излезли от залата“, посочи още той.

По думите му не може да се поставя ултиматум „тези машини или никои други“.

„Ние може да нямаме доверие в тези машини, както те нямат доверие в хартията. Имаме доверие в скенера, защото имаме какво да проверим, а не някакви хвърчащи разписки.

Ние нямаме доверие в тези машини и имаме право да нямаме доверие“, каза още Цонев.

„Доверието в изборния процес е по-важно от умората на тези вътре. Приехме предложението на ПП заплащането на тези хора да е ¼ от минималната заплата – около 200 лв. Това е едно добро заплащане“, коментира още той.

“От ГЕРБ не били водили разговори с ДПС за подкрепа на първия мандат“, съобщи Цонев.

Скептичен съм за съставяне на правителство, заяви още зам.-председателят на ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts