| | | |

Румен Петков със сигнал до прокуратурата и ДАНС

Продавали сме мегаватчас на 2.5 евро, когато стойността е била 180 – 200 евро на мегаватчас.

Това твърди лидерът на АБВ Румен Петков и подчерта, че това се нуждае от обяснение, включително от прокуратурата.

Той представи детайлната сметка, според която, на 26 септември тази година загубите на “Булгаргаз” са 3.4 млн. лв., а на 27-ми – 7 млн. лв., а общо за два дена – 10.4 млн. лв.

“Обясненията могат да са две – едното е корупция, другото е некадърие и и двете рефлектират върху министъра на енергетиката (Росен Христов)”, коментира той и подчерта, че енергийният министър е отговорен за координацията между “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”, както и за обезпечаването на тези институции с можещи и знаещи специалисти.


Петков разказа, че още през септември от АБВ са алармирали за несправяне на Булгаргаз с ежегодната профилактична дейност на трасето Кулата/Сидирокастро и са предупреждавали, че загубите може да стигнат 10 млн. лв.

В тази връзка от АБВ са изпратили писмо до КЕВР по ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) с питане по какъв начин “Булгаргаз” са гарантирали реализацията и маршрутите за доставка на количества втечнен природен газ и договора с Азербайджан с оглед гарантиране на националния и търговския интерес.

“Въпросът е изпратен на 28 септември, днес сме 5 октомври, срокът за предоставяне на информация е 14 дни по българския закон – има близо 2 месеца от входирането на искането”, изтъкна Петков.

“В момента, в който получим официалния отговор от КЕВР, ще се обърнем и към ДАНС, и към прокуратурата, защото ако подминаваме такива загуби натрупани за два дни, това е много лош знак от българската държава и отговорните държавни институции и фактори към българските граждани.

Такива неща са недопустими и непростими”, заяви Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts