| | | |

На комисия: Не мина ветото срещу хартиената бюлетина

Комисията по правни въпроси прие наново промените в изборното законодателство, свързани с връщането на хартиената бюлетина.

“За” законопроекта гласуваха 12 членове на комисията, а “против” – 11. Така комисията отхвърли президентското вето.

Окончателното решение за ветото предстои да бъде взето от пленарна зала.

За да бъде преодоляно президентското вето Народното събрание трябва да приеме наново оспорените изменения с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Ако обаче това не се случи, ветото ще бъде прието и депутатите трябва да работят отново по оспорените текстове.

Част от мотивите на Радев са, че се подменя характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване.

Според президента са засегнати “необходимите гаранции, че самият избирател ще може да провери начина, по който електронната система регистрира неговия вот”, което “би отблъснало избирателите от изборния процес”.

Припомняме, че връщането на хартиената бюлетина и обезсмислянето на машинното гласуване в досегашния му вид бяха подкрепени от БСП, ГЕРБ и ДПС само преди две седмици – въпреки протестите и опозицията на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Дебатът

Дебатът по президентското вето в комисията продължи близо два часа, като сякаш се обособиха две групи в дискусията. Тези на изненаданите и неизненаданите от връщането на кодекса.

В рамките на дискусията Милен Матеев от “Продължаваме промяната” отбеляза, че ветото на държавния глава върху промените в Изборния кодекс е било очаквано и логично.

“Напълно приемаме аргументите, с което са върнати една голяма част от текстовете в приетия законопроект за изменение на Изборния кодекс.

Всъщност това са нашите аргументи, но нямаше кой да ги чуе”, смята депутатът. Според него промяната на изборните правила е променила доверието в изборния процес.

От своя страна Надежда Йорданова от “Демократична България” също каза, че е очаквала ветото.

“Президентът ни напомни, че в своята законодателна дейност, трябва да се водим от обществения интерес и от принципите, заложени в Конституцията и правовата държава.

Аз и колегите ми от “Демократична България” изцяло споделяме мотивите на президента”, подчерта още Йорданова.

Александър Николов от “Български възход” подчерта, че подкрепят ветото на президента и обърна внимание, че депутатите имат последен шанс.

“Огромен е рискът да родим един противоконституционен Изборен кодекс”, каза още Николов.

Бранимир Балачев от ГЕРБ не е учуден, че всички са очаквали ветото.

“Аз съм на друго мнение. Не очаквах, че държавният глава, който разполага с такъв юридически екип, би могъл да наложи вето върху Изборния кодекс и то с мотиви, каквито са пред мен. Според мен са вътрешнопротиворечиви”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според него мотивите на колегите му от “Демократична България” са ясни с оглед оцеляването им.

“Няма да коментирам колегите от “Български възход”, които едва излязоха от парламента”, каза народният представител от ГЕРБ и допълни, че няма да коментира и колегите си от “Продължаваме промяната” и флашките.

От “Продължаваме промяната” му отвърнаха, че една лъжа сто пъти повторена – не става истина и подчертаха, че нямат общо с тези машини.

В спора се включи и Божидар Божанов от “Демократична България” и призова да не се говори за манипулации, фалшификации с машините, тъй като няма индикация и доказателство за това.

Той обърна внимание, че печатницата на БНБ казва, че предоставянето на оферта от производител на хартия отнема не по-малко от 2 седмици, а сроковете за производство между 4 и 8 месеца.

В края на дискусията Радомир Чолаков от ГЕРБ подчерта, че не е учуден от ветото, тъй като налагането на машините и било кауза на държавния глава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts