| | | |

БСП си прави тънки сметки за третия мандат, а втория не са оптимисти

Националният съвет на БСП взе решение да участва в разговори за създаване на правителство с втория мандат. Но идеята на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” трябва да изкристализира, не е ясно как ще функционира.

Ако правителството е на ПП и ДБ и няма мнозинство, може да се окаже, че една друга коалиция ще взема решения и ще променя законите, а правителството какво ще прави?

Това каза пред bTV Кристиан Вигенин, депутат от БСП и зам.-председател на парламента.

Той самият не е отпимист.

Имаше обща среща на всички парламентарни групи, две си тръгнаха, една не дойде, което е мнозинство в парламента, поясни Вигенин.

Той анализира още, че дори да се цели създаване на правителство на малцинството, “то първо трябва да е ясен въпросът как ще функционира то и в работа с другото правителство”.

“БСП няма да сложат пръст в колелата на сериозните опити да се направи правителство, търси се в момента обща програма декларация по приоритети”, каза още депутатът от БСП.

Усилията на ПП с опита да събере партиите може да е полезно за работата по третия мандат, посочи Вигенин.

Заплахите покрай и вътре в страната обаче са големи, което за Вигенин “е основателна причина за сериозен опит за кабинет с третия мандат”.

“Ще бъдем конструктивни, но не съм оптимист, че ще стигнем до нещо – посочи той.

Смятам, че усилията, които полага ПП с опита да събере партиите, да търсим общи политики, е различно от първия опит и може да е полезно за третия мандат.”

На въпрос защо чак за третия, а не за втория, той уточни, че сега има риск партиите да се изпокарат по такъв начин, че това да осуети всички шансове за трети опит.

Според него външните заплахи нарастват, а сегашното обезсмисляне на демокрацията няма да доведе до нищо добро.

ГЕРБ и ДПС са заедно по всички важни въпроси в този парламент, анализира депутатът. БСП няма да е с ГЕРБ във властта.

Зам.-шефът на НС се включи в общия хор за мир и точно като лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов призова за Украйна да се даряват генератори, а не военна помощ под формата на боеприпаси.

“Може да има друга помощ за Украйна, хуманитарна и опити за мир. Предоставяйки оръжия на Украйна, ние сме част от конфликта”, категоричен е той.

“Един ден ще стане ясно, че сме били прави, но дотогава ще загиват и страдат хора. Когато предоставиш оръжия на страна в конфликт, ние също ставаме част от този конфликт. Ясно изразихме нашето отношение към военните действия на Русия в Украйна”

“Как може документът за помощта за Украйна да е секретен”, попита още Вигенин. Депутати гласуват да се изпрати военна помощ, без да е ясно каква. Аз съм против по политически причини и защото ние отслабваме нашите възможности, които са ограничени.

Но въпросът е принципен, не може народни представители да вкарват България в един конфликт, поне да си бяха направили усилието да прочетат.

За да може хората да направят преценка, експертите публично трябва да обяснят за какво става дума, но защо всичко е засекретено.

В документа е отбелязано, че оттук нататък може да се добавя, променя, без помощта да минава през Народното събрание. Това се скрива от обществото. Защо? Срам ли го е някой, страх ли го е?, добави социалистът.

Сложи всичко на масата, убеди хората, че това е правилното, ще участват всички, убеден е той. И каза още:

Призовавам да се помисли как по друг начин да помогнем на украинските граждани, примерно с генератори, за да не стоят на студено през зимните месеци.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts