| | | |

Извънредно изявление на зам.шефа на НСлС Ясен Тодоров, проговори дали атентата е инсценировка

Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността.

Изявление на Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба.

Той каза, че може да се наложи да се прави следствен експеримент с нов взрив на същото място.

Тодоров със съжаление заяви, че виждал мнения, според които хора съжалявали, че не е успешен атетата срещу главния прокурор Иван Гешев.

Ударната вълна била много силна, 10 пъти по бърза от куршум от пистолет. Ако колата не е била бронирана, щяло да има много жертви.

“Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица.

Взрив на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи МПС с огромна поразяваща сила. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две”, каза той.

Гешев не винаги се движи с бронирана кола, каза още Ясен Тодоров. Предният ден е бил с кола без защита.

“У нас дойдоха политици, които за съжаление нямат чувства за държавност”, каза Тодоров, цитирайки думи на Кирил Петков.

Заместник-директорът на Националната следствена служба подчерта желанието на някой хора да унищожат съдебната система и службите за сигурност.

Търсят се хората, които са съдействали за това престъпление, служите на Израел и други страни са се съгласили да ни помогнат с разследването.

Към момента няма информация за задържани или заподозрени лица, каза още Тодоров. Той обаче нямал правомощията да следи и контролира работата на специалните служби.

Тодоров коментира и твърденията, че кратера след взрива е твърде плитък.

“Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу”, каза той.

Заместник-директорът на следствието коментира, че очаква разследването да отнеме много време.

Тепърва се очакват резултатите от назначените експертизи. Предварителното становище е, че поразяващата вълна е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие.

“Ние тичаме срещу вятъра и ще трябва да го изпреварим, ако искаме резултат”.

Тодоров изтъкна, че случаят се употребява политически от хора, които целят дивиденти единствено за себе си, както и че за голямо съжаление е установил, че явно моралът на нашето общество е доста занижен.

Очаквайте подробности.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts