| | | | |

Съпругът на великата Стойка Кръстева призна как проф. Габровски го калесал за министър и какво видял в кулоарите на НС

Телефонно обаждане променя живота на Борил Кръстев – мъжа на олимпийската ни шампионска по бокс Стойка Крестева. След него той рязко връхлита в политиката и за два дни дори бе министър на спорта в аванс.

Пред Nova News Кръстев разказа как е привлякъл вниманието на проф. Николай Габровски.

„Получих едно обаждане от непознат номер, странно ми беше кой е. Професор Габровски беше на телефона, представи се, изненадах се наистина приятно.

След като се представи за малко замлъкнах, защото разбрах кой звъни, но не знаех какво да кажа. Наистина останах приятно изненадан, че този човек, този специалист в своята сфера е видял в мен нещо, с което е преценил, че мога да помогна на държавата.

Стъписах се малко – не всеки ден човек получава подобни обаждания.

След като той ме покани на среща, представи ми какво иска да направи в неговия кабинет – за мен това е голяма чест и дълг към него като професионалист, да кажа „ДА” на неговата покана като кандидат – министър на младежта и спорта.“

Борил Кръстев внимателно подбира битките си и точно заради това не взема веднага решението дали да излезе на политическия ринг.

„Споделих със Стойка, защото ние сме един до друг постоянно, най-близките и тя ми каза: „Виждам, че ти имаш активно гражданско мнение. На 100% съм зад тебе”, споделя той.

Кръстев разказва, че е бил раздвоен относно съдбата на проектокабинета „Габровски”.

„Честно казано, бях скептично настроен, че кабинетът на проф. Габровски ще мине. След като получих поканата по-настоятелно започнах да гледам какво се случва, какво говорят партиите.

Имах надежда в „Коалиция за България”, че може да подкрепят кабинета на проф. Габровски понеже видях, че някои от техните депутати познават кандидат-министрите.

Те имаха добри отношения и се надявах, че биха дали шанс на този проектокабинет с цел България да започне да работи по кризите. Но крайният резултат беше, че кабинетът не можа да мине“, споделя той.

Кръстев разказва, че след като е приключило гласуването в НС, с което предложеният от проф. Габровски кабинет не е приет, професорът е благодарил на всички, че са се отзовали на неговата покана, че са намерили време да отделят за този проект, и че са оставили на заден план семействата си и социалните си дейности.

За кандидатурата на „Продължаваме промяната“ за министър – председател – акад. Денков, Кръстев казва следното:

„Акад. Денков е професионалист е в своята сфера, известен български гражданин, учен. Само добри неща мога да кажа за него, но и проф. Габровски не беше по-лоша кандидатура.“

„Според мен ПП бяха длъжни да номинират премиер с техния мандат, но според мен няма да получат тази подкрепа, която получи проф. Габровски“, казва Кръстев и допълва, че според него вторият мандат ще има по-малко гласове от първия.

На въпроса дали третият мандат е обречена кауза и отива ли България на предсрочни избори, Кръстев казва следното:

„Ако наистина преди третия мандат партиите не седнат да си поговорят малко повече – какви са идеите им, какво трябва да се случи с нашата държава, да помислят най-вече за нея, а не за собственото си его ще има предсрочни избори.

Пети, шести, седми, колко избора ще трябва да направим, за да се промени нещо чисто партийно?

Самите депутати да кажат: „Абе ние нещо се оляхме, не може ли нещо да направим за този народ, който гласува за нас?”

Кръстев е на мнение, че ГЕРБ се държат отговорно в положението, в което се намираме.

„ДПС също се държат отговорно, макар и да имат своите виждания спрямо това какви приоритети трябва да решава правителството“, допълва той.

Според него „Български възход“ цели да вдигне процента си с избори и „ се държи малко 50 на 50 – хем да има правителство, хем да няма правителство“.

Кръстев споделя, че когато е бил в НС за няколко часа е забелязал, че в коридорите има диалог между депутатите от различни партии, но в пленарна зала няма.

Политическата картина през погледа на Борил Кръстев изглежда сложна. За съжаление в нея има и нюанс на разочарование.

Той споделя: „Не съм разочарован заради това, че не мина кабинетът на проф. Габровски. По-скоро съм разочарован от ниското ниво на парламентаризма в България. Как едни партии се борят всеки за себе си нещо да направи и накрая нищо не става.“

Той посочва, че е чул някои от точките на акад. Денков и че те се припокриват с тези на кабинета на проф. Габровски. „Самите партии не искат да решават проблемите на гражданите“, казва той.

На въпроса, ако беше станал министър – кои са първите неща, които щеше да направи в тази сфера, той казва:

„Българският спортист, ако реши, че иска да постигне дадено постижение го постига. Но пък защо не направим така, че българският спортист да се чувства обгрижен, спокоен, сигурен в себе си?

Ако имаш някаква работа и се отделиш от нея трябва да имаш доходи, докато тренираш . Тези доходи, не са достатъчни, за да може един спортист да живее нормално.“

Кръстев смята, че за да може един спортист да мисли само за спорта трябва да бъде обезпечен.

Той добавя, че трябва да се подобри инфраструктурата в училищата. Кръстев посочва, че децата имат нужда от спорт.

Борил Кръстев вярва, че крайната победа в политическата битка ще е за обществото, без значение след кой рунд ще бъде извоювана тя.

„Тъй като съм оптимист се надявам след Нова година, ако пак отидем на предсрочни избори вече да има едно по-голямо обединение на депутатите, които избираме и на основните политики, които трябва да се случат.

България трябва да върви в просперитет, за да бъдем всички добре в тази държава, в която живеем”, завършва той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts