| | | |

Съдът изпра и избели Иво Прокопиев, прокуратурата трябва да му плати 40 000 лева

40 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бизнесмена Иво Прокопиев заради незаконното обвинение за пране на пари.

Решението на Софийския градски съд е от 16 декември т.г. и може да се обжалва на втора инстанция.

Прокопиев беше разследван по сигнал на Николай Бареков от 2012 г. заради продажбата на “Каолин” АД на германски концерн. 6 г. по-късно беше привлечен като обвиняем, но делото не стигна до съда.

Досъдебното производство беше прекратено с мотив, че няма престъпление при сделката за предприятието между двата частни субекта.

След това Иво Прокопиев завежда дело за неимуществени вреди. Разследването срещу него било широко отразено в медиите.

Публикациите за вече доказано незаконното обвинение били достъпни в интернет и след прекратяването.

Бил злепоставен в обществото, опозорено било доброто му име на гражданин и професионалист, предприемач и общественик.

Бил принуден да обяснява на партньори в страната и в чужбина, на колеги, приятели и близки, че е невинен, че всичко това е плод на нелепа грешка или на преднамерена атака срещу него.

През цялото време бил изключително разстроен не само заради него, но и заради семейството и близките му, които тежко възприемали случващото се с него.

Искът на Прокопиев е за 100 хил. лв., но съдия Стефан Шекерджийски му присъжда 40 хил. лв. По делото е безспорно, че обвинението за пране на пари е незаконно, а Прокопиев е пострадал.

Разпитани са свидетели, които разказват, че бизнесменът бил силно притеснен от обвиненията за “Каолин” АД, вдигал кръвно, притеснявал се за семейството и близките си.

Според него обвинението за “Каолин” АД през 2018 г. било нелогично, най-малкото защото вече е бил подсъдим по дело за приватизацията му и е оправдан през 2003 г.

В съдебния акт се обсъжда и теч на информация от прокуратурата към медиите, защото журналисти чакали пред офиса на Иво Прокопиев още преди там да пристигне прокурор Франтишек, за да иска документи за разследването.

Представителите на прокуратурата се държали арогантно, въпреки че дошли за документи, което можело да стане спокойно и по друг начин.

“Името на Иво Прокопиев е било сериозно опетнено, освен от медийната изява, към която той би следвало да има засилена търпимост, предвид обществения му статус, така и с оглед непремерените изказвания на представители на прокуратурата”, пише съдът в решението си.

Иво Прокопиев беше оправдан на две инстанции заради липса на престъпление и по друго дело – за продажбата на държавните дялове в едно от ЕРП-тата.

Процесът не стигна до Върховния касационен съд, защото прокуратурата не протестира.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts