| | | |

БСП пак захапа служебния министър Стоянов: Министърът на икономиката е оттеглил дело срещу човек, ощетил ДКК с близо 1 млн. лв.

„С протокол от 16 септември тази година Съвета на директорите на ДКК приема промяна в структурата и щатното разписание на дружеството, с която се закрива отдел “Обществени поръчки”.

В длъжностната характеристика на нито един от служителите в дружеството не фигурира задължението по организирането и провеждането на обществени поръчки. От септември такива въобще не се провеждат.

При това положение, как предвиждате да се осъществяват обществените поръчки в ДКК в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки и предписанията на контролните органи?

Като принципал на дружеството, знаете ли, че има предписания на държавен контролен орган изрично в нова структура да бъде организиран отдел „Обществени поръчки“?

За Ваше сведение пояснявам, че няма задължение служителите от този отдел да притежават единствено правно образование.“

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Смиляна Нитова по време на парламентарния контрол.

Депутатът от левицата отправи въпрос към министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и относно заведено от „Кинтекс“ дело срещу бивш изпълнителен директор за нанесени щети в особено голям размер.

„Членовете на Съвета на директорите отговарят за вредите причинени на дружеството. За това дружеството е платило сумата 920 721 лева на фирма, която не е извършила насрещна услуга на дружеството. И това е станало без разрешение на Съвета на директорите.

Съдът е образувал делото, но същото е прекратено на 14 октомври тази година поради оттегляне на исковете от ищеца.

Какво е наложило оттегляне на вече образувано от съда търговско дело за реализирана виновно причинена вреда на дружеството в посочените огромни размери и то при положение, че има подаден сигнал и в прокуратурата?“, допълни тя.

В заключение Смиляна Нитова обясни, че по думите на министър Стоянов, въпросното дело е било оттеглено, за да не добие публичност.

„Но става въпрос за 1 милион. И то се касае за сключване на крайно неизгоден договор и заплащане на тази сума, за което няма никакво основание.

За предприемането на такова плащане би следвало да има решение на Съвета на директорите“, завърши депутатът от БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts