| | | |

Ивайло Мирчев: Може да достигнем невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит

При едно лошо развитие на икономиката за следващата година може да отидем до абсолютно невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит. Преведено – това означава, че България трябва да изтегли огромни заеми, по които само лихвите ще бъдат милиарди годишно.

Няма да има проблем с плащането на пенсиите и хората не трябва да бъдат плашени с това. А дали влизаме в дългова спирала ще се разбере днес с разглеждането на бюджета.

Това коментира в „Здравей, България” по Нова тв депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

„Когато тази година имаме вече 8-9% дефицит, не може следващата да кажете, че ще правим балансиран бюджет. Не става, чисто икономически. Може, в най-добрия случай, да отидем на 5-6% дефицит.

Само че тогава вече влизаме в истинска дългова спирала, защото не можем да спрем да теглим заеми”, поясни той.

„Ако всичко, което предлага БСП бъде прието, ще трябва да теглим 15 млрд. лева нови кредити. Проблемът е, че ние не можем да ги платим тези заеми“, каза той.

“В момента само по предложението на правителството сме на 6,6% или два пъти над това, което бе разумно, когато влязохме в борда. С диференцираните ставки отиваме на 7-8%, а БСП предлата 9-10%. Това е дългова спирала.

Преди дни слушах как Румен Гечев обявява пред нас с ампломб как може да се правят нови разходи. И да се върне 1996 г.”, обясни той.

По думите му точно затова от „Демократична България” настояват в Народното събрание да са прецизни, когато се гласуват високи разходи, независимо какви са те. „

Трябва да сме внимателни и с вдигането на минималната работна заплата. Да, тя трябва да се вдига, но труда, които ние полагаме, също трябва да е по-ефективен“, каза Мирчев.

По думите на Мирчев тези заеми ще са за най-различни разходи, които са включени в бюджета. „Съгласни сме, че минималната работна заплата трябва да се вдига с нивото на конкурентоспособност”, добави депутатът.

Относно отстъпката за 1 лв. на литър за горивата Мирчев смята, че мярката ще мине и на второ четене.

„Всеки подобен ход по отношение на „Лукойл”, ние го приветстваме. Включително, предложението ни за поемане на оперативен контрол върху „Лукойл”.

Целта ни не е държавата да прибере „Лукойл”, а „Лукойл” да разбере, че държавата има инструмент, с който да накара компанията да не изнудва страната ни”, е мнението му.

На въпрос възможно ли е сближаване на партиите около третия мандат, депутатът от ДБ, поясни:

„Ние сме се концентрирали върху реализирането на втория мандат. Не мислим за трети, защото той е изключително рисков. Трябва да минем с втория мандат”, категоричен е Мирчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts