| | | | |

Бог си го прибра, почина Кралят на футбола Пеле

Почина Кралят на футбола Пеле, предаде БНТ.

82-годишният Пеле беше приет в болница в Сао Паулу в край на ноември. Бразилецът беше диагностициран с респираторна инфекция, преди постъпването в болница е бил с ковид.

Пеле беше на палиативно лечение, тъй като организмът му престана да реагира на химиотерапията. Лекарите съобщиха, че ракът му на дебелото черво се влошава.

Едсон Арантес ду Насименту е трикратен световен шампион с отбора на Бразилия през 58-а, 62-а и 70-та година.

Той е голмайстор на страната си за всички времена. Признат е за най-добър футболист на ХХ век и е идол на поколения привърженици.

Само преди дни Пеле се сбогува с близките и приятелите си от болничната стая.

Видео от болницата в Сао Пауло, в която е настанен, разплака света. На кадрите се вижда тежкото състояние, в което се намира легендата. На видеото Пеле си взема сбогом със семейството и приятелите си по телефона.

Единьо, синът на бразилската легенда Пеле, отложи завръщането си в Лондрина, клуба, където работи като треньор, за да остане до трикратния световен шампион в болницата, където той е хоспитализиран от месец.

Голяма част от децата и внуците на Пеле, както и съпругата му, прекараха коледната нощ в болницата “Алберт Айнщайн” в Сао Пауло, където бившият футболист е хоспитализиран от 29 ноември и здравословното му състояние се смяташе за критично.

Миналата от болницата съобщиха за влошаване на рака на дебелото черво, с който той беше диагностициран през 2021 г., и казаха, че Пеле получава грижи, свързани с “бъбречни и сърдечни дисфункции” .

Дни по-късно болницата съобщи, че го лекува и от респираторна инфекция, която според дъщерите му той е получил в резултат на инфекция с Covid-19.

На видеоклипове, които наводниха социалните мрежи, се вижда как на стадион Вила Белмиро, дом на Сантос, всичко вече е готово за погребението на Пеле.

В изображенията се вижда палатка в центъра на стадиона, която има вътре нещо, което изглежда като златен ковчег, в стила на египтяните, а може да се види и гравираният издълбан образ на Пеле. Бе показан и клип, на който той вероятно се сбогува с близки и приятели.

Наскоро дъщерята Кели публикува снимка, на която е в ръцете на баща си. “Винаги заедно, борейки се и надявайки се. Измина още една нощ”, написа Кели.

Болницата “Алберт Айнщайн” съобщи преди дни, че ракът прогресира и че той се нуждае от повече грижи поради затруднения в работата на бъбреците и сърцето.

Пеле е единственият футболист в историята – трикратен световен шампион. Той печели Мондиал с Бразилия през 1958, 1962 и 1970 г, като държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Селесао – 77 попадения в 92 срещи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts