| | | | |

Тежко въздишащата Митрофанова: Глупаци има по целия свят ВИДЕО

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се яви във МВнР минути преди 15:00 ч. днес

Тя беше извикана, след като стана ясно, че българският разследващ журналист Христо Грозев е включен в списъка за федерално издирване от Русия и се очаква от нея да даде повече информация по случая.

снимка Кадър
снимка Кадър

Все още не е ясно какво точно е обвинението срещу Христо Грозев. От вчера посланичката не е успяла да се запознае с информацията и очаква повече такава да има през комуникацията между нашето външно министерство и тяхното.

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова

Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее, допълни посланикът

След половин часовата среща Митрофанова определи срещата като конструктивна.

Било е обсъдено преподаването на български език и сложната ситуация в Запорожка област.

“Искам да подчертая едно, ние сме многонационална страна, в училищата ни се изучават 79 езика, един от тях е българският. Дори и в Кремъл, макар там диаспората да не е толкова голяма”, подчерта посланичката.

За съжаление в училищата във военните зони няма учители по български.

“Разбирате, че много народи си заминаха заради военните действия и непредсказуемата ситуация”, добави Митрофанова.

На информациите за свалянето на български портрети тя реагира възмутено:

“Глупаци има навсякъде”. Държавната политика обаче не подкрепя такива действия, а Русия стимулира поддържането на националния език.

С тежка въздишка реагира Митрофанова на въпрос за отношенията между България и Русия.

“Печален въпрос ми задавате. От втората половина на 2019 г. за съжаление тя деградираха до неприятно положение”, заяви тя. Контактите били “епизодични по конкретни въпроси”.

Преди дни българският разследващ журналист Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия.

“Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в новинарска тема”, заяви по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев.

“Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои”, добави Донев.

“Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения”, посочи още той и допълни: “За нас този акт е неприемлив.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts