| | | |

Пълен Провал: Депутати, Рашков и други от ПП биха шута на акад. Денков за кабинет, връща мандата

Продължаваме промяната връща втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев, след като едва 63-ма народни представители подкрепиха прокто-декларацията за четирите основни национални приоритета, изготвена от академик Николай Денков.

Именно тя трябваше да послужи за основа на бъдещо правителство и да очертае евентуално мнозинство в НС.

ДПС, “Възходът” на Стефан Янев и БСП се въздържаха, а ГЕРБ и “Възраждане” категорично гласуваха “против”. Така тя бе подкрепена само от групата на ПП и ДБ.

снимка Кадър

Посоченият за кандидат-премиер изложи пространно виждането си за хоризонт на управление от една година, но изненадващо и безпрецедентно веднага след това дебатът бе закрит без нито един желаещ от която и да е парламентарна група да взема отношение по предложения текст.

Tака де факто дебат не се заформи, включително от страна на групата на Кирил Петков и Асен Василев да защитят приоритетите, представени в декларацията.

Председателстващият заседанието Росен Желязков закри възможността за дискусия и директно пристъпи към гласуване.

Малко след това пък Жечо Станков от ГЕРБ заяви, че иска промяна в правилника на НС така, че всяка внесена декларация в деловодството за гласуване от залата да бъде придружена отделно от мотиви защо е внесена.

Съпредседателят на ПП Асен Василев и акад. Денков отвърнаха, че всички те са били изложени в началото на текстовете, предложени от тях

Последва го Тома Биков от ГЕРБ, който бе безкомпромисен в коментара си:

“Озадачен съм. Какво правим днес на това заседание. Вкарали сме точка с нещо, което сме нарекли декларация, но то е полууправленска програма, която обхваща половината сектори, а другата половина, няма значение.

Не всички депутати от ПП дори са я подкрепили.

Изчитат се някакви мотиви, след това тези, които я предлагат тази декларация, дори не започват да я дебатират.

Дебатът започна, когато е отхвърлена. 10-15 души от партиите, които я подкрепят, дори не я подкрепиха тази декларация”, каза той.

“Препоръчвам ви да не губим времето на парламента с подобни дейности. Къде се били водели разговори не знам.

Щом е внесена в пленарна зала, значи се очаква в нея да се обсъди тази декларация. Тя беше отхвърлена като нещо между другото. На този мандат също ще се гледа като нещо между другото”, добави той.

“Върнете мандата и дано с третия не губим времето на хората, а направим нещо по-съществено”, завърши Биков.

След него на трибуната думата бе взета от Георг Георгиев от ГЕРБ:

“От 53 човека на ПП, едва 22 подписа. Господин Рашков например не го е подкрепил не се е подписал. От 53 от ПП, едва 49 подкрепиха. Когато излизаш с амбиция да работиш за държава, да я управляваш, поне си гарантирай дисциплина в партията”, каза Героргиев.

“Защо Бойко Рашков не е сложил своя подпис, например?”, попита той.

Кирил Петков пък, от своя страна, благодари на проектопремиера за добре свършената работа в рамките на конституционната процедура по втория мандат, връчен от държавния глава и за това, че е поставил националните интереси над партийните.

От ПП бяха категорични още преди гласуването, че ако декларацията не събере достатъчно гласове и мнозинство в НС, то те ще върнат мандата на президента Румен Радев непопълнен в първите дни на следващата седмица.

Така държавният глава ще се наложи да реши на коя политическа партия ще връчи третият мандат за съставяне на правителство.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts