| | | |

Лорер постави това условие, за да подкрепи ПП третия мандат

Струва ми се, че “Демократична България” е партията, която има най-голям шанс да събере някакво управляващо мнозинство около себе си.

Това коментира в “Говори сега” по БНТ депутатът от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер.

“Ако президентството смята да даде някакъв шанс на България за трети път, да го направи именно с тях”, каза той.

Депутатът от “Продължаваме промяната” коментира дали третият мандат може да има успех.

“В най-голяма степен това зависи от волята на президентството в момента дали иска да даде шанс за създаване на правителство”, смята Лорер.

Според него БСП има твърде малък шанс да сглоби мнозинство и такъв избор означава, че президентството се намесва във вътрешни борби в самата партия.

Макар ПП да има по-центристка позиция от ДБ, двете формации работят добре заедно и ако те получат мандата, има много голям шанс ПП да ги подкрепят, посочи депутатът. Не изключи ГЕРБ също да ги подкрепят.

“Но те самите в този случай би трябвало да си направят равносметка – искат ли да има контрол върху главния прокурор?

Подкрепа от ГЕРБ за мандата на ДБ ще означава и подкрепа за една изключително сериозна антикорупционна програма,” обясни Лорер.

Той коментира и отхвърлянето на декларацията на “Продължаваме промяната”, която беше условие те да предложат правителство с втория мандат.

“Нашата мисия беше много проста. Ние искахме да установим какво е наистина важно за България и да имаме дебат с всички политически сили накъде искаме нашата страна да отиде”, заяви Лорер.

Той заяви, че всички депутати от “Продължаваме промяната”, които не са били болни или не са пътували, са били там.

Нашата мисия с втория мандат беше да установим какво е наистина важно за България и да имаме дебат с всички политически сили накъде искаме да отиде страната ни, каза още Лорер.

Оказа се, че в българския парламент няма разбиране и няма желание за разговор, добави той.

Практиката да говорим на висок тон от трибуната на парламента не помага за бъдещето на България.

С втория мандат стана ясно коя е основната разделителна линия – кой гледа напред и кой гледа назад – кой иска да си раздаваме министерски постове и не сяда на масата, каза още депутатът от ПП.

За ПП е важно да има поемане на отговорност за 12-те години, през които България е била в застой и е станала символ на корупцията, коментира Лорер. През тези 12 години на власт беше ГЕРБ и е редно те да поемат поне някаква отговорност, допълни той.

“Намерихме и предадохме нужната информация (за извършени нарушения – б.р.) на прокуратурата, където, за съжаление, както години наред, не се случва нищо.

Къде са заемите на ББР за стотици милиони за приближени фирми, къде са непостроените язовири и магистрали? Там цари пълна тишина”, посочи депутатът.

Въпреки разногласията парламентът е успял да се обедини около някои добри промени, посочи още Лорер.

Той вярва, че в оставащите седмици на парламента някои от законите по Плана за възстановяване ще бъдат гласувани.

Според него намирането на съгласие в този или следващ парламент, че законът да важи за абсолютно всички, са ключови.

“По време на нашето правителство ние имахме коалиция, но много скоро се оказа, че имахме правителство на малцинството. Четвъртият партньор от ИТН упорито отказваше да съдейства за придвижването на тези закони”, добави още Лорер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts