| | | |

Денков обясни кога ПП могат да седнат на една маса с ГЕРБ

“При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики. В зависимост от това кой е мандатоносителят и какъв е подходът за конструиране на кабинет – можем да се включим и в други разговори, но има твърде много възможности, за да ги дискутираме сега”.

Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от “Продължаваме промяната”, номиниран за премиер с втория мандат.

“Ако ГЕРБ промени отношението си към корупцията, толерантността към нея, ние сме готови да разговаряме с тях, но до момента не виждаме никакви индикации за това”, посочи той.

По думите на Денков, ако има дискусия за политики, на която е поставен и въпросът за промените в законите и за отговорността на главния прокурор:

“ПП ще се включим в тази дискусия, който и да я организира. Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия.

Съвсем различен става разговорът нататък – кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено”.

Акад. Николай Денков подчерта, че може да се търси вариант ПП да подкрепи “Демократична България”, ако те получат третия мандат:

“Но това ще бъде дотолкова, доколкото има шанс да бъдат реализирани полезни неща за България. Тези политики ние сме ги формулирали заедно с тях.

Ако те успеят да изградят конструкция, която дава гаранция, че ще се случат нещата, бихме могли да ги подкрепим. Но това в момента е много хипотетично”.

Денков обясни, че няма интрига в това, че не всички депутати от ПП и “Демократична България” не са били в пленарната зала при гласуването на Декларацията на ПП по национални приоритети:

“Имаше в това време честване за Христо Ботев и няколко от нашите депутати бяха на тържеството, включително и Никола Минчев, защото никой от тях не очакваше, че по такива важни теми няма да има дискусия.

Това беше истински разочароващото. Между ПП и ДБ няма разминаване”.

В предаването “Неделя 150” Денков коментира и условията на Плана за възстановяване, свързани с въглищните централи:

“Ангажименти, че ще затваряме централите – такова нещо не пише там (В ПВУ – б.р.). Пише, че ще се намалят с 40%, а не с 55% въглеродните емисии.

Има технологии, чрез които могат да се намалят въглеродните емисии, които могат да се разработят, но трябва време. …

Не става дума за грешка, а за възможност как ние да проведем преговори с Европейската комисия, така че българската енергетика да спечели от ситуацията и да продължим да изнасяме ток”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts