| | | | |

Никой не иска да управлява и да носи отговорността след поразиите на кабинета “Петков” и наследството от забатачени проблеми, кражби, схеми, източвания на публичен ресурс

Мразя лицемерието!

Мразя да се обижда интелекта на публиката!

Мразя да се губи публичен ресурс, да се пропилява енергията на обществото, да се използват медиите за ретранслатори на лъжи и заклинания за разбирателство, защита на националните интереси, единение!

Кого мислите, че заблуждавате?!

От държавния глава до всички лидери, функционери, ренегати и шарлатани, дежурни по опорки, телевизионни мегафони от всички партии – не знаят умора в надлъгването и измислиците.

Но вярват ли си, че ние има вярваме?!

На някои от нас отдавна всичко ни е ясно.

Президентът Румен Радев прецака Слави Трифонов – защото не искаше да има правителство в 46-я парламент, когато “Има такъв народ” стана първа политическа сила.

Николай Копринков плетеше интриги с Мая Манолова и Татяна Дончева, с Христо Иванов и с по-влиятелните протестъри от неговото “братство на почтените”.

Редовен кабинет не трябваше да има!

Защото президентът Румен Радев и посланик Херо Мустафа вече си бяха набелязали харвардската двойка Кирил Петков и Асен Василев. Цялата държавна машина беше впрегната да работи за новата партия.

Радостин Василев ми разказваше как по време на кампанията в Плевен областният управител се опитал да го задължи да разнася плакати на Кирил и Асен, но той ги хвърлил в кошче за боклук на площада;

твърдеше, че Иван Христанов инвестира 100 000 лева – срещу неговите лични 10 000 лева – неравностойна битка, в която той самият се сравни с “парцалена кукла” в магазин с лъскави играчки.

Така беше из цялата страна.

И други кандидат-депутати са ми разказвали, че указанията са били такива: всеки прави се кампания на своята партия, на президента и на “Продължаваме промяната”. Три в едно.

Дойдоха на власт, на 13 декември 2021 г. им изгласуваха правителството на Четворната коалиция.

И на 28 януари – бум, тряс! – Бойко Рашков прати полицаи да арестуват Николай Павлов – уволненият изпълнителен директор на “Булгаргаз”, приятел на Румен Радев.

И така дружбата експлодира и любовта между политическият ментор и неговият фаворит-нарушител на Конституцията катастрофира.

Започна войната за енергетиката.

Междувременно на ген. Радев му хареса да управлява и да бъде регулировчик на цялата държава. От него да зависи за кого и кога на кръстовището ще свети “зелено” или “червено”.

А партиите се завъртяха на Виенско колело – ту горе, ту долу … заниза се сериал от получени и върнати мандати. И всеки гледа да се представи като най-загрижен за народа.

То не бяха червени линии и клетви – с този никога, с онзи – за нищо на света, не искаме безпринципни коалиции, не искаме властта на всяка цена. Да, бе, да.

ПП и ДБ уж са братя от една жълтопаветна майка, а не гласуват заедно и си правят евтини номера.

Навярно Кирил Петков никога няма да прости, че Христо Иванов го изгони от “Да, България” с имейл, а Христо Иванов няма да забрави, че го пренебрегнаха и не направиха предизборна коалиция.

ГЕРБ неуморно вади фактури, договори, схеми за посредници в търговията с газа, праща документи в прокуратурата за прегрешения на кабинета “Петков”, но не спира да флиртува с “Демократична България”, даже прави анонси към “Продължаваме промяната”…

Знам, не е искрено. За пред началниците от Брюксел е. Но не изглежда добре. Избирателите са объркани и гневени.

Нахъсвани от клети пиари с високи хонорари, всички парламентарно представени партии се надпреварват да се покажат национално отговорни: Искаме редовно правителствоооо!

Нищо подобно не искате. Пък и не можете. От 2 октомври насам е ясно, че ще има предсрочни избори.

Защо е цялото разтакаване?!

Е, освен за медийни фойерверки и за да се дочака пролетта, през зимата не е удобно да се прави кампания.

Всъщност, никой не иска да управлява и да носи отговорността след поразиите на кабинета “Петков” и наследството от забатачени проблеми, кражби, схеми, източвания на публичен ресурс.

Затова служебният кабинет заслужава признание за риска да изведе някак страната от студа и тъмнината – някои министри се справят добре, други – не. Но те се хванаха на хорото.

Другите избягаха под предлог, че не им се гласува доверие или не им приемат политиките. Всеки намери своето извинение.

Хайде стига сте ни правили на луди!

Ясно е: на по-силните в Играта им трябват избори. Защото смятат да си подобрят резултата.

“Продължаваме промяната” е в тотална загуба – не знаеха как да управляват, не знаят как да се държат в опозиция.

Не искат избори – кой успял да стане депутат, успял, комфортно си взимат заплатите – с всеки следващ вот ще се стопяват и навярно ще се разцепят по оста “Шишман” и “Чаталджа”.

Но от тях вече нищо не зависи, те са в изолация.

Бъдете честни! Признайте си! Чакате да пукне пролет и на избори.

от фейсбук профила на Соня Колтуклиева

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts