| | | |

Лорер прехвърли набързо вината: ГЕРБ и кабинетът “Янев” са виновни

ГЕРБ и ДПС да излязат от този блъф и да кажат подкрепят ли тези реформи, правим ли го наистина

Има 2 млрд. лв., които да се използват за преквалифициране на работещите в Мариците

Грешката започва през 2014 г., когато правителството на ГЕРБ се съгласява на Зелената сделка.

Разбира се, Зелената сделка е важна, но проблемът е, че ГЕРБ отказват да водят този диалог, който сега водим в последните месеци.

През 2020 г. от ГЕРБ разписват намаление на вредните емисии с 55 процента.

Това коментира в ефира на bTV Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” (ПП).

“Наследихме плана за възстановяване от кабинета “Янев” 2, където пишеше “пълно затваряне” и изграждане на газови централи, оправда се той. Според него ПП спасили Мариците първия път и осигурили работата им до “2030 и някоя г.”.

“През декември бяхме първите вносители на предложението правителството да предоговори глава “Енергетика” изцяло, тъй като ситуацията се промени от войната. Време е тази глава да се да предоговори”, настоя Лорер.

Той припомни, че от ПП са били първите, които са внесли предложението правителството да започне предоговаряне по глава “Енергетика” от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Обстановката в Европа се промени радикално след войната в Украйна и имаме пълното право да търсим ревизия на плана спрямо новата обстановка. Самият план беше изготвен много преди началото на войната.

Интензитетът, с който Мариците работеха тогава беше много по-малък и тежаха изключително много на бюджета, тъй като токът беше евтин и се налагаше да се плащат въглеродни емисии от стотици милиони“, каза той.

Като цяло в Народното събрание трябва да се поздравим, защото всички партии се обединихме около това глава “Енергетика” да бъде предоговорена с ЕС. Обстановката в Европа се промени радикално заради войната в Украйна и затова търсим ревизия на Плана за възстановяване, обясни народният представител.

По думите на Лорер такова предоговаряне е възможно, ако успеем да убедим ЕС в нашите цели и как те ще се реализират.

По актуалните политически теми депутатът от ПП коментира, че първият мандат е показал безсилието на ГЕРБ да състави мнозинство около себе си, докато при втория мандат Лорер отчете, че от партията не са успели да убедят политическите сили какво е важно за България и кой да го изпълни.

Според него “Демократична България” има най-голям шанс да прекрати “политическите блъфове”.

Блъфовете са тогава, когато казваш, че искаш дадени промени, но не правиш нищо по въпроса. За момента при ГЕРБ и ДПС има повече говорене, отколкото реални действия, отбеляза Лорер.

По думите му партията, която получи третия мандат, трябва да накара ГЕРБ и ДПС да кажат дали подкрепят правосъдна реформа.

„Има ли формация в парламента сега, която е способна да накара политическите сили да спрат с блъфовете – имам сериозни съмнения в това. Смятам, че ДБ имат най-голям шанс да го направят.

Те много отдавна са заявили позицията си за правосъдна реформа. България няма да се отлепи от опашката на Европа, докато тук няма еднаква законност за всички“, каза Лорер.

Според него повечето проблеми тръгват от въпроса за контрола на главния прокурор и правителство без убеденост относно правната реформа ще бъде „безпредметно“.

Лорер коментира и репликата “шарлатани”, с която президентът Румен Радев се обърна към ПП. Депутатът посочи, че не само Радев е дал подкрепа за партията им, но и тя е подкрепила него.

“Някъде там се корени основата на проблема – ПП никога не е била дете на президента. От самото начало заявихме, че ще водим независима политика.

Може би това не се понрави, а в самото президентство да е имало родителски чувства, които ние не сме оправдали”, смята бившият вицепремиер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts