| | | |

ПОЗОР: България “свети” в Давос не с президент или премиер, а … със Светослав Трайков

Снимки на десерт със златен лист и други гурме специалитети – с това ще се запомни българското участие на Световния икономически форум в Давос, събрал политическия и икономическия елит на света.

Гурме-вечерята – от това е впечатлен българският представител Светослав Трайков – началник на отдел „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата, попаднал по незнайно какви критерии на световната сбирка в швейцарския курорт.

Самият Трайков известен с участието си в протестите през лятото на 2020 г, когато геройски мяташе яйца по държавните институции и разнасяше ковчези по площадите на столицата.

“Сътрудничеството във фрагментиран свят” е темата на тазгодишния 53-и Световен икономически форум в Давос.

От изказването на неговия председател и основател – професора по икономика Клаус Шваб, световната общественост разбира къде я стяга чепикът международната олигархия – светът може да се превърне в “объркана мозайка от глобални сили“.

Разбирай – вместо един световен хегемон, ще има много.

Всичко това обаче българската общественост няма да разбере от собствен квалифициран източник, който да й разкаже как ставащото в Давос ще се отрази на нашата страна – да разчитаме ли на повече инвестиции, да не разчитаме ли.

Защото България не изпрати там нито премиер, нито президент, нито дори министъра на икономиката.

Справка – Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и Иван Костов са присъствали на авторитетната конференция в ролята си на български министър-председатели.

Но днес в алпийския курорт страната ни е представена от министъра на културата проф. Велислав Минеков.

И той, като министър на културата, участва в съпътстващи мероприятия, засягащи културата, а съвсем не икономиката и “дълбоката социална фрагментация” в света, която безпокои швейцарския професор от германски произход Шваб.

Оказва се, че страната ни “светва” в Давос със Светослав Трайков – началник на отдел „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата, който по тази линия отговаря и за осъществяването на Плана за възстановяване и устойчивост в културния сектор.

Самият План пък предвижда 46 милиона лева за дигитализация на архивите, напомня във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков и подчертава, че до момента по темата не е направено абсолютно нищо.

“Тези пари са достатъчни за дигитализацията на архивите на БНТ, БНР, БТА, Националната филмотека и всички останали архивни фондове в сферата на културата.

Трайков обаче е в Давос. Вероятно разузнава нещо на разноски на… Програмата за популяризиране на българската култура в чужбина!”, пише Биков в социалната мрежа.

От поста му всъщност става ясно и с какво е известен Трайков – с участието си в протестите през лятото на 2020 г, когато той геройски мяташе яйца по държавните институции и разнасяше ковчези по площадите на столицата.

Преди време министър Минеков сподели, че Трайков е един от най-ценните му служители. Бил разузнавач и разбирал от Фейсбук, припомня Биков.

И сигурно затова Трайков е в Давос – да разузнава и да информира.

И той информира – изпраща информация от високия форум какво е имало в чинията му на вечерята, която споделя с широката общественост във Фейсбук.

Трайков пусна снимки на десерт със златен лист и други гурме специалитети, които е имал възможността да опита докато е на посещение по време на икономическия форум, изпратен от служебния министър на културата на разноски на българския данокъплатец.

След като обаче темата доби популярност в социалните мрежи, явно не в насоката, на която е разчитал авторът, Светослав Трайков изтри давоските си публикации.

А от заповедта на министър Минеков става ясно, че Трайков е командирован с право на пътни, дневни, квартирни и медицинска застраховка за чужбина за срок от четири дни, считано от 14 януари до 17 януари в гр. Давос, Швейцария.

И сега как ще оправдае командировъчните си без публикации?!

Но да погледнем на събитието от друг ъгъл.

Светослав Трайков, като истински разузнавач, е разбрал, че тазгодишният Давос е “слаба ракия” – няма го Байдън, няма го Макрон, Си Дзинпин го няма, Сорос също не дойде.

Тоест, няма кой да каже нещо интересно за бъдещето на човечеството.

И какво му остава освен да разузнае някоя и друга кулинарна тайна.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts