| | | | |

Агенцията по вписванията блокира опита на Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството “Пълдин туринвест” за увеличение на капитала му с акциите на Варна в Пловдивския панаир в размер на 29%.

Това показва отразеното в сайта на агенцията, пише “24 часа“.

На 9 януари т.г. Общото събрание на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, одобри апорта на варненските акции.

С това беше направен втори опит за разчистването на пътя към скрита приватизация на панаира през дружеството “Пълдин туринвест”.

Акционер в дружеството е и Община Пловдив, която бе представлявана от Ясен Михайлов, упълномощен от Общинския съвет в града. На 19 декември м.г. той прие с гласовете на мнозинството, контролирано от ГЕРБ и БСП (фракция, контролирана от Гергов) абсурдно решение.

То гласеше от една страна, че съветниците “не дават съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на “Пълдин туринвест” АД, с което щеше да се намали участието на Община Пловдив в капитала на дружеството….”.

В същото време в друга точка от решението беше посочено, че на 09 януари т.г. Ясен Михайлов е упълномощен да да гласува “за” увеличението на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир.

С трето решение Общинският съвет в Пловдив възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров “да поиска отмяна от съда на решенията, взети от взетите от Общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест.

Това разнопосочно гласуване заплете сложен възел. Но за основание на експертите в Агенцията по вписванията при отказа им да регистрират решенията, взети от събранието, е послужила съществена подробност в решението на Общинския съвет в Пловдив.

По предложение на съветника от “Демократична България” Веселина Александрова в него беше изрично записано, че той не подкрепя намаляването на капитала на Пловдив в “Пълдин туринвест”.

Намаляване дела на общината в този смисъл може да стане само с изрична санкция на Общинския съвет, каквато на практика няма.

“При предстоящото увеличение на капитала на “Пълдин туринвест” от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. и влизането на нов акционер ще се промени съотношението на притежаваните от акционерите акции в капитала на “Пълдин туринвест”АД, пише в мотивацията към решението на Агенцията по вписванията.

В това число ще се намали процентното участие и на Община Пловдив.

Това противоречи на изискването на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на Общинския съвет в Пловдив”.

След това е цитирано противоречието между решенията на Общинския съвет в Пловдив и несъответствието им с изискванията на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, което е предпоставка да се приеме, че на 09 януари т.г. Общото събрание на акционерите на “Пълдин туринвест” е взело невалидни решения.

По тази причина те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts