| | | |

Румен Гечев разкри възможна ли е коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС

Всички видяха, че БСП направи всичко възможно, не само тя, но парламентът да избере редовно правителство.

Това каза депутатът от БСП Румен Гечев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

БСП ще търси партньорство за формиране на редовно управление по четирите приоритета, посочени на лидерската среща миналата седмица – законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, Бюджет 2023, присъединяването ни към Шенген и съдебна реформа.

Убедихме нашите партньори, че можем да се обединим около четири основни цели. Тяхната реализация можеше да доведе само до позитиви.

Заради политически сметки, партньорите ни не приеха тази оферта и парламентът не може да се справи с това предизвикателство и отиваме на избори, каза още депутатът от левицата.

Българите няма да позволят да чупим рекорди. Липсата на кабинет ще доведе до тежки политически и икономически последици. В най-добрия случай до средата на годината няма да имаме Бюджет 2023.

Компенсациите за семействата и бизнеса няма да стигнат. Вниманието трябва да бъде насочено към работещите българи, които създават БВП, отбеляза проф. Гечев.

Той коментира и прогнозите за бъдеща коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС.

Даже в учебните пише, че не се говори за коалиция преди избори. Едва ли коалицията ще бъде в традиционната си форма, но ще се търсят компромиси. Трябва да внимаваме кого избираме.

Важно е възможно най-голям процент българи да отидат да гласуват. От всеки гласоподавател зависи как ще гласува и кой ще избере.

В този парламент ние сме най-стабилната партия. В политическата среда се появяват нови партии – някои изчезнаха, други се опитват да се върнат. Всяка партия може да доведе до промяна, дори ако съществува от 130 години, подчерта Румен Гечев.

По думите му левицата трябва да направи корекция в общуването с избирателите си. И добави, че партията не е доволна от постигнатия резултат на предишните парламентарни избори.

Провал на резултатите от изборите ще означава, че ще отидем на избори две в едно през есента и ще караме без бюджет. Това ще доведе до икономически последици. Тези четири неща, по които намерихме общ език те остават в сила, категоричен бе Гечев.

Започнахме нова стъпка към повишаване на пенсиите. Решителни крачки по отношение на децата и родителите. Освен това помощ за бизнеса – БПС първа предложи компенсациите.

Ние следим много внимателно какво правят останалите членки на ЕС. Трябва да кажем какво е направила БСП през последните години, какво е прието и какво не е, допълни депутатът от БСП.

Румен Гечев изтъкна, че разделението между БСП и “Продължаваме промяната” по отношение на външната политика и отбрана е много голямо, въпреки сходствата в социалните политики на двете партии.

Те не могат да ни бъдат конкурент. ПП копира социалната ни програма. Това, че други партии харесват нашите цели изобщо не е лошо.

Ние с колегите от „Продължаваме промяната“ имахме разделение по отношение на външната ни политика. От БСП заявихме, че сме твърдо за мира. Казахме, че сме против този механизъм за санкциите. Този водораздел е изключително сериозен.

Той призова за активност на предстоящите избори

“Всички гласуват, но тези, които не отиват да гласуват, прехвърлят гласа си на тези, които гласуват”, изтъкна той.

На следващите избори от социалистическата партия ще търсят по-добро представяне в парламента, стана още ясно от думите на Гечев.

Според БСП страната ни не трябва да влиза в еврозоната без да отговаря на Маастрихтските критерии, а към момента те не са изпълнени. Затова, според социалистите, е по-добре приемането на еврото да се отложи до подобряване на икономическите показатели.

Според Гечев не е късно да се възроди и проекта за АЕЦ “Белене”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts