| | |

МЪЛНИЯ: ПЕС замразява членството на БСП заради ляво-патриотичния фронт с проруски партии

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу БСП, която обяви намерението си да сформира широка коалиция с проруски, националистически партии

Това заяви пред Euractiv генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Междувременно в София експертите смятат, че българският президент Румен Радев обединява националистическия вот и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата “умора” от Украйна.

Euractiv съобщава в четвъртък, че Българската социалистическа партия (БСП), официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляво-националистически блок, който да включва 16 партии.

Сред тях са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия “Атака”, ръководена от Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред българския съд по обвинение в шпионаж в полза на руски олигарси.

“Ако ръководството на Българската социалистическа партия продължи с действията си, описани в медиите, то със сигурност ПЕС ще предприеме мерки, както се случи с други наши членове, например в Словакия.”, заяви Филибек пред Euractiv в рамките на събитие, организирано в Брюксел в четвъртък.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол.

„Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна”, добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

„Ние сме против знамето, което развява Партията на европейските социалисти (ПЕС) през последните години за прилагане на Истанбулската конвенция, за признаване на трети пол извън мъж и жена, за социален пол. Ние не одобряваме това, че ПЕС се заявява за санкции срещу Русия, за предоставяне на оръжия на Украйна”, каза Нинова.

Първият тест за „националистическата левица” ще бъдат европейските избори през юни, където БСП ще се конкурира с партия „Възраждане”, която настоява за прекратяването на членството на България в НАТО и поставя под съмнение членството на страната в ЕС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts