| | | | |

Румъния иска конкретен план за деблокиране на досието Шенген

Конкретен план за деблокиране на досието Шенген в следващия период

е поискал днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде от шведския си колега Гюнар Стрьомер, предаде агенция Аджерпрес, съобщава БТА.

Румънският министър на вътрешните работи съобщи на страницата си във Фейсбук, че днес е участвал в неформална среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Стокхолм.

В рамките на съвета Лучиан Боде е провел „много добра среща с шведския си колега Гюнар Стрьомер“ с цел координация на стъпките за продължаване и финализиране на процеса по присъединяване към Шенгенското пространство.

Пред европейските партньори Лучиан Боде е подчертал факта, че Румъния е изпълнила и продължава да изпълнява всички условия за присъединяване към пространството за свободно движение и е поискал разрешаване на това досие колкото е възможно по-скоро.

Румънският министър на вътрешните работи посочва, че в следващия период ще продължи диалога с всички европейски партньори, по-специално с Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на ЕС.

Боде е оценил положително решението на Шведското председателство да започне веднага консултации с всички европейски партньори с цел идентифициране на конкретни пътища за деблокиране на това досие.

Румънският министър на вътрешните работи се е срещнал и с австрийския си колега Герхард Карнер.

В тази връзка Лучиан Боде изразява увереност, че в следващия период ще бъде възобновен двустранният диалог,

тъй като Румъния има легитимно очакване Австрия да преосмисли позицията си, изразена при гласуването през декември миналата година, когато Виена се противопостави на разширяването на Шенген с Румъния и България.

Лучиан Боде е поискал Австрия да се върне към постоянната подкрепа, изразявана за присъединяването на Румъния, за да може процесът по присъединяване към Шенген да приключи възможно най-скоро,

„още повече, че новите данни, представени в Стокхолм от европейската агенция ФРОНТЕКС, потвърждават още веднъж това, че Румъния не се намира на основния миграционен маршрут на Балканите“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts