| | |

Руската православна църква: Аборти само по медицински причини и със съгласието на съпруга

Патриаршеската комисия за семейството, закрила на майчинството и детството предлага да се въведе правило, според което за изкуствено прекъсване на бременността по желание омъжената жена се нуждае не само от собственото си решение, но и от съгласието на съпруга си.

Законът трябва да предвижда и задължително психологическо консултиране и демонстриране на сърдечния ритъм на плода, каза в четвъртък председателят на комисията свещеник Фьодор Лукянов, цитиран от ТАСС.

“Предлагаме днес като разумна стъпка към ограничаване на абортите, разбираме, че държавата може само постепенно да върви в тази посока, но ние трябва да вървим в тази посока.

Изкуственото прекъсване на бременността по желание на жената трябва да се извършва с нейното доброволно съгласие, но и на съпруга й.

Необходимо е то да се извършва след задължително предабортно психологическо консултиране и

това трябва да бъде залегнало в закона, както и ултразвук, демонстрация на сърдечния ритъм на човешкия плод”, каза той на кръглата маса на комисията по въпросите на семейството, жените и децата на Държавната дума в рамките на 21-те международни коледни образователни четения.


Лукянов отбеляза, че заплахата за здравето на майката, а не на детето, може да се припише на медицински показания за изкуствено прекъсване на бременността, тъй като перинаталният скрининг невинаги дава правилния резултат.

Също така според него е необходимо да се предвиди наказателна и административна отговорност за незаконно изкуствено прекъсване на бременност и реклама на аборти.

„75% от медицинските аборти се извършват в частни клиники и с това също трябва да се борим.

Няма консултации преди аборт, не се спазва седмица на тишина, може да се организира аборт в деня на искането на жената, което нарушава всички закони, а частните клиники тук държат палмата.

Ако спрем абортите там, тогава ще получим възможност на държавно ниво да контролираме по-добре поне това негативно явление“, обясни свещеникът.

Също така председателят на комисията призова държавата да признае изкуственото прекъсване на бременността по желание на жена „социално негативно явление“.

„Необходимо е държавата да декларира, че разглежда аборта като негативно, асоциално, нехуманно явление, което уврежда репродуктивния потенциал и здравето на нашия народ“, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts